LLIURE DE LACTIS

França llança un camembert vegà

L'"especialitat vegetal" s'elabora amb llet d'anacard, aigua, sal i ferments

camembertveganopetitsveganne

camembertveganopetitsveganne

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la vall del Mosel·la, a la Lorena francesa, una jove empresària ha llançat un camembert lliure de llet ideal per a vegansAnne Guth, de 28 anys, ja era amant dels formatges abans de convertir-se en vegana. Per aquesta raó se li ha acudit adaptar als seus nous hàbits alimentaris el clàssic suau, cremós i acre francès.

I ho ha aconseguit substituint la llet animal per una d'anacards. Aquesta és la principal carta de presentació de Les Petits Veganne, empresa que Guth va fundar l'any passat i que actualment produeix 3.000 formatges vegans al mes.

La seva "especialitat vegetal" s'aconsegueix després d'un mes de maduració. Per fora té un aspecte gairebé idèntic a l'escorça blanca i calcària del camembert real. Per dins, és una mescla del suc de nous d'anacard amb aigua i sal amb ferments. S'aboca la poció en un motllo circular i només cal esperar que els fongs facin la seva feina.

"Fa anys que soc vegana i admeto que trobava a faltar els formatges", explica l'empresària. Al principi, va començar a preparar-ne a casa. Alguns experiments no sempre van sortir bé". Fins que va trobar la fórmula que la va satisfer completament.

"Especialitat vegetal"

Guth assegura que ha aconseguit una versió amb un "sabor complet", encara que no pot etiquetar-se com a "formatge" perquè no porta llet. Per això es comercialitza com a "especialitat vegetal".

Per a Guh, més que el sabor, "el més difícil va ser crear formatges vegans visualment bonics".

L'empresa ha obtingut l'autorització per anomenar "camembert" als seus productes, encara que no es puguin denominar "formatges" (segons un decret del 2007 que només considera que ho són els que porten formatge de vaca).

En un tast a cegues organitzat per la ràdio i televisió Franceinfo, Clément Maudet, un formatger de París, va dir: "No té olor animal. La textura és estranya, semblant a una mousse. És un producte molt suau, però l'escorça té un regust desagradable i amarg".

Un altre membre del públic va comentar que era "sorprenentment bo" i el va descriure com a "no desagradable". Un altre convidat, però, el va qualificar com a "gens  bo". La majoria el van trobar semblant al camembert, però una mica "artificial". A una altra senyora li recordava La Vaca que Ríe.

Una mica més car

Les pitjors crítiques van arribar pel preu, "excessiu", segons els comensals. El camembert vegà costa 10,90 euros (gairebé el doble del que sol costar la seva versió tradicional elaborada amb llet no pasteuritzada, com dicta la tradició).

Notícies relacionades

A més del camembert, Guth també comercialitza a través de la web Les Petits Veganne formatge vegà blau Blue Lorrain formatge suau amb gust d'all.

Segueix l'Extra a Facebook

Temes:

França Vegans