ESTIU SENSE TECNOLOGIES

¿Com desconnectar durant les vacances?

Les aplicacions de missatgeria, les xarxes socials i el correu electrònic són eines creades per estar al servei dels homes (i no al revés)

16599118 59

16599118 59

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Fins fa uns anys, "era impensable poder connectar-se a internet des de la platja", assegura el psicòleg terapeuta de l'entitat Atenció i Investigació de Socioaddiccions José Fernández. Però avui dia, l'impensable és desconnectar, fins i tot estant de vacances. Tots els estudis asseguren que estar totalment absent de la feina (ni telèfon ni ordinador) almenys dues o tres setmanes millora el rendiment dels treballadors. Però, ¿com es fa això en un món tan tecnològicament connectat?

Els experts recomanen dedicar temps a un mateix i a la família, relaxar-se i, fins i tot, no fer cas dels missatges de whatsap del cap ni de les xarxes socials.

Per no quedar-se incomunicat completament, hi ha telèfons amb característiques bàsiques que donen opció de trucar i enviar SMS si fos necessari, però que no permeten caure en la temptació de connectar-se constantment a internet, entrar al correu, mirar els whatsaps, etcètera.

És el cas de telèfons com el nou Nokia 3310, llançat al Mobile World CongressNokia 3310Mobile World Congress celebrat el febrer passat a Barcelona. Una de les principals característiques d'aquest model 'vintage' és que la seva bateria pot durar un mes en repòs (22 hores de conversa); tot un clàssic per estar connectat només 'per si de cas'.

Potser els primers dies la sensació és estranya per no prestar l'atenció habitual a l''smartphone' però, com tot, acabarà passant si se segueixen unes pautes mínimes:

1. Desactivar la connexió a internet del mòbil: desconnectar de la tecnologia no significa no portar el mòbil a sobre durant els dies d'oci, sinó desactivar la connexió a internet. La majoria de les persones usen el mòbil per consultar el correu electrònic, fer recerques a internet, consultar les xarxes socials i utilitzar els serveis de missatgeria amb els amics, la família, els caps...

Si no s'usen les dades mòbils o wifi quan es pugui, s'evitarà accedir-hi, gairebé de forma inconscient, a totes aquestes opcions. S'ha d'evitar, per tant, la temptació. Una de les coses que es pot fer és avisar tots els contactes, advertint-los que només poden fer trucades importants.

2. Silenciar el mòbil quan s'estigui fent alguna cosa concreta, ja sigui una excursió o estirar-se mitja hora a la platja a disfrutar del sol i el mar. D'aquesta manera s'aprofita més el dia i es pren consciència real del que significa "estar de vacances".

3. Fer ús de certes funcions del mòbil (com els jocs) amb moderació: aprofitar els dies lliures al màxim no significa deixar el mòbil al calaix  o oblidar-se de la tecnologia completament; es pot usar el mòbil o la consola per jugar, encara que amb moderació: passar-se totes la vacances davant una pantalla no permetrà una desconnexió completa.

Notícies relacionades

4. Fer ús de les xarxes socials amb mesura: pujar fotos de les vacances a Instagram o altres xarxes socials també s'ha de fer amb mesura. Està molt bé fer-los una mica d'enveja als amics i companys de feina, però centrar-se en això tampoc permet desconnectar completament. S'ha d'aprofitar la privacitat que dona no estar connectat i pujar alguna foto (no l'àlbum complet) al tornar de les vacances. D'aquesta forma també s'evitarà propagar als quatre vents que la casa està buida i ser víctima d'un robatori.

Aquests consells es resumeixen en un: posar el cartell de tancat i desconnectar de veritat. S'ha de tenir en compte que les aplicacions de missatgeria, les xarxes socials, el correu, Instagram... són eines creades per estar al servei dels homes (i no al revés) i estaran aquí quan es torni a la rutina.