HOMENATGE DE GOOGLE

117è aniversari del naixement d'Oskar Fischinger

El revolucionari artista alemany va haver de fugir dels nazis i es va instal·lar a Hollywood

fischinger3

fischinger3

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'heterogeni artista alemany Oskar Fischinger celebraria avui el seu 117è aniversari si la mort no se l'hagués emportat el gener del 1967, quan tenia 67 anys. Fischinger va ser un pintor, animador i realitzador de cine alemany considerat abstracte i revolucionari, entre altres coses, perquè combinava la geometria amb la música. El seu art no va ser entès ni a la seva Alemanya natal, on el nazisme el va catalogar d'art degenerat, ni a Hollywood (EUA), on es va exiliar el 1936. Google li dedica avui un 'doodle'.

Notícies relacionades

De jove, va estudiar violí i arquitectura, però la seva passió sempre va ser el cine. Considerat un innovador, no sempre va ser comprès. Al món del disseny, Fischinger és una figura imponent, especialment en les àrees de l'animació gràfica. Conegut per la seva capacitat per combinar imatges abstractes sincronitzades de manera impecable amb l'acompanyament musical, on cada enquadrament està acuradament dibuixat o fotografiat a mà. Un mestre del moviment i el color que va arribar a passar mesos (a vegades fins i tot anys) en la planificació i l'artesania de les seves animacions.Precursor dels vídeos musicals per a molts, la seva feina li va donar accés a tecnologies de filmació avançada, cosa que sumada a les seves pròpies innovacions tècniques, el van portar a l'interès dels estudis de Hollywood. 

Segons s'explica a Viquipèdia, tot intent de Fischinger de filmar als Estats Units va trobar múltiples dificultats. Va compondre un Poema òptic per a 'La segona rapsòdia hongaresa' de Liszt (de MGM) però no va rebre cap benefici. Va realitzar una escena per a la pel·lícula de Disney 'Fantasia', però va ser eliminada del muntatge final. Frustrades les seves intencions com a animador (malgrat que va fer més de 50 curts) Fischinger es va tornar cada vegada més un pintor a l'oli.