festivitat FAMILIAR

Dia del Pare: ¿Per què a Amèrica se celebra el tercer diumenge de juny?

La data amaga la història de l'homenatge d'una filla al seu progenitor als EUA

12728047 59

12728047 59

2
Es llegeix en minuts

El Dia del Pare se celebra en diferents dates segons els països. A la major part de Amèrica se celebra el tercer diumenge de juny, que aquest any cau en 18, encara que algunes nacions ho commemoren altres dies, com l'Uruguai (aquest any és el 16 de juliol) i el Brasil (13 d'agost), entre altres. 

S'atribueix la data majoritària a Amèrica a la iniciativa de la ciutadana nord-americana Sonora Smart Dodd, que va decidir homenatjar el seu pare a principis del segle XX. Segons la premsa de l'època, el primer Dia del Pare es va celebrar el 19 de juny de 1910 a la localitat dels EUA de Spokane, a l'estat de Washington.

Smart, filla d'un veterà de la guerra civil nord-americana que es deia William Jackson Smart, va voler retre homenatge al seu pare, que s'havia fet càrrec de tirar endavant els seus sis fills després que la seva dona morís en el part de l'últim. Per això, va organitzar una festa per al seu progenitor en una data pròxima al seu aniversari (el 19 de juny). Sonora Smart va pensar inicialment a celebrar-ho el mateix dia de l'aniversari del seu pare, 5 de juny, però no va ser possible organitzar-ho aquell dia per falta de temps.

SUPORT DEL COMERÇ AL DIA DEL PARE

Anys més tard, el 1924, el president dels EUA Calvin Coolidge va demanar que el dia fos reconegut per la nació, però no es va instaurar com a festa nacional. Durant aquella dècada la festa es va popularitzar, i Smart va aconseguir que el sector comercial s'impliqués en la celebració. Anys abans, el president Woodrow Wilson ja havia volgut oficialitzar aquesta festa, però el Congrés es va resistir per por que fos una festivitat basada en el comerç. 

El 1966, el president Lyndon B. Johnson va fer la primera proclamació presidencial en honor als pares, designant el tercer diumenge de juny com Dia del Pare. Sis anys més tard, el 1972, el president Richard Nixon va firmar la llei que convertia la data en una festa nacional permanent.

EXTENSIÓ PER AMÈRICA I LA RESTA DEL MÖN

Notícies relacionades

La consolidació de la celebració als EUA en aquesta data va afavorir la seva extensió per altres països americans i fins i tot de la resta del món. A Argentina, per exemple, el primer Dia del Pare s'havia organitzat el 24 d'agost de 1958 en honor al general José de San Martín, considerat el pare de la pàtria, però als anys 60 la festivitat es va canviar al tercer diumenge de juny.

Després d'aquest dia, la jornada més comuna per celebrar el Dia del Pare és el 19 de març (per sant Josep, pare de Jesús). Espanya, Bolívia, Hondures i Itàlia, entre altres països, commemoren la festivitat en aquell dia.

Més informació

- ¿Quan és el Dia del Pare 2017? Dates de tots els països

Temes:

Dia del Pare