NOU HORITZÓ DEL PORT DE BCN

Quan la mida (del iot) sí que importa

Barcelona assisteix al duel al mar dels magnats Alixer Usmànov i Roman Abramóvitx

 

 

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

En l'arribada d'aquest maig amb cara d'agost, els habituals del port de Barcelona s'estan acostumant a contemplar les entrades i sortides d'aquests megaiots que han hibernat bressolats per l'onatge que balla entre el Port Vell, el Maremàgnum i l'Oneocean Club. Embarcacions de luxe de noms curiosos: 'Dilbar', 'Eclipse', 'Pelorus', 'Apple'. Pels seus iots els coneixereu.

Alixer Usmànov va triar Barcelona perquè el seu 'Dilbar' fondegés a l'hivern. El gegant del mar és un símbol de l'enorme fortuna del magnat rus. La seva presència certifica que la zona s'ha convertit en un port per a rics, molt rics, riquíssims.

EL MÉS CAR DEL MÓN

La targeta del 'Dilbar' és increïble, com el seu propietari: taxat en 545 milions d'euros; té 156 metres d'eslora, 23 d'ample i 30 d'altura; a bord, 80 tripulants. És el iot més car del món i figura al podi com el de més tonatge i el segon per longitud.

El multimilionari rus, d'origen uzbek, va fer la seva fortuna en la indústria metal·lúrgica. A més la va encertar a l'invertir en el món de les telecomunicacions. En el seu currículum també destaca ser propietari d'un paquet d'accions de l'Arsenal, el club de futbol londinenc rival del Chelsea, en mans del magnat rus del petroli Roman Abramóvitx.

Entre Usmànov i Abramóvitx hi ha una rivalitat que també es reflecteix en la mida de les seves propietats. Ara mateix, Usmànov no la té més gran gràcies al 'Dilbar', però gairebé. Ni tampoc en virtut de la temporada de l'Arsenal. El club va conquistar dissabte la 'coup' davant el Chelsea (2-1), un trofeu inferior respecte a la Premier conquistada pels d'Abramóvitx.

El joc de paraules amb els atributs és fàcil i continua al descobrir que el iot d'Abramóvitx és el primer del rànquing mundial i va ser avarat amb el nom d''Eclipse'. Usmànov, eclipsat (pronuncieu-ho com l'imitador de Josep Pedrerol a 'Crakòvia'). 

BILIONARIS

La rivalitat de l'uzbek i el rus també es pot mesurar amb el volum de les seves fortunes: 14.000 milions Usmànov, 9.000, Abramóvitx, segons va certificar la revista 'Forbes'.

L''Eclipse', com el 'Dilbar', ha dormit a les aigües d'un port de Barcelona que va pel camí de formar part del triangle dels més selectes del Mediterrani: Porto Cervo (Sardenya), Montecarlo i Antíbol (Costa Blava, França), que fins ara han servit com a aparador de la rivalitat a l'hora de triar destí per bronzejar-se i estar allunyadíssims del turisme de masses que desborda les costes. 

Notícies relacionades

Curiosament, el 'Dilbar' d'Usmànov no pot descansar a la dàrsena de Sardenya per les seves exagerades dimensions. La mida (del iot) sí que importa. A pes de la fama, la balança s'inclina per Abramóvitx. La família Messi i personatges de Hollywood han disfrutat de l''Eclipse' i del museu que posseeix a Moscou.

En un aspecte sí que Usmànov supera el propietari del Chelsea: en el de la filantropia. Almenys així va quedar registrat quan fa tres anys va guanyar la subhasta per la medalla d'un premi Nobel del 1962 per tornar-l'hi. El magnat va pagar 3,8 milions d'euros pel guardó