IDEES ANTIBOMBOLLES IMMOBILIÀRIES

Així es construeix una casa 3D en només 24 hores

El metre quadrat d'aquesta vivenda ronda els 260 euros, lluny dels 3.950 euros de mitjana que es paga a Barcelona

Apis Cor ha presentat la primera casa construïda en 24 amb una impressora mòbil, amb un preu que no arriba a 10.000 euros. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons un conegut portal immobiliari, el mes de febrer passat el preu mitjà del metre quadrat a Barcelona es va situar en 3.950,22 euros. I pujant. Mentre el fantasma de la bombolla del totxo torna a planar a Espanya, a Rússia ja treballen en altres solucions "més eficients i més accessibles per a tothom". L'empresa Apis Cor (amb seu a San Francisco, Moscou i Irkutsk) ha donat a conèixer "la primera casa en impressió 3D amb una impressora mòbil", que, a més, s'ha aixecat en només 24 hores, i la construcció de la qual només ha costat 260 euros el metre quadrat. Obra el 'miracle' constructor una impressora tipus grua, amb gir de 360º, de més de 3 metres d'alt, braç extensible de 8,5 metres, 2 tones de pes i capaç d'imprimir 100 m2 de superfície diaris. Impressionant, però prou petita perquè la vivenda en qüestió es pugui aixecar des del seu interior, i no des de fora com es fa amb el mètode convencional de grues gegants.

D'UN DIA PER L'ALTRE

Amb aquest projecte s'ha acabat allò de comprar sobre plànol i tenir les claus de la vivenda mesos, potser anys, després. La casa d'Apis Cor està a punt d'un dia per l'altre. Prova d'això és el vídeo en què es veu la construcció 3D a la ciutat de Stupino, a la regió de Moscou, el desembre de l'any passat.

En 24 hores es va donar per finalitzada la construcció d'envans, murs i tota la façana de la vivenda, de 38 metres de superfície. La novetat aquesta vegada, a més del temps, és que la casa s'imprimeix d'una vegada, no a partir d'envans que després s'acoblen.

DE QUALSEVOL FORMA QUE LA FÍSICA PERMETI

La casa del vídeo té una forma el·líptica, però es poden fer quadrades o rectangulars o de qualsevol forma que la física permeti. La impressora utilitza com a 'tinta' una barreja de formigó que només es pot utilitzar a més de 5 ºC de temperatura. Com que la casa es va construir a l'hivern, amb temperatures de -35 ºC, el problema es va resoldre tancant la construcció en una espècie de tenda de campanya. Els experts asseguren que en el futur, amb els nous geopolímers, es podrà construir en qualsevol època de l'any, faci fred o calor.

Tot el procés d'impressió s'automatitza fins a l'extrem "eliminant el risc d'error humà", presumeix Apis Cor. Els acabats del sostre, la façana i les finestres sí que han requerit, en canvi, la intervenció d'operaris.

L'interior de la casa inclou una habitació, un bany, una sala d'estar i una cuina compacta i funcional.

Notícies relacionades

La construcció ha costat un total de 10.134 dòlars (9.600 euros), entre materials, fonaments, sostres, aïllament, terres i finestres. El metre quadrat surt a 260 euros el metre quadrat. I encara seria més barata si la casa hagués tingut una forma rodona (211 euros). L'estalvi, calcula l'empresa, és un 70% respecte a una construcció tradicional de totxos.

FITES 3D

Ja fa temps que la construcció i la impressió 3D experimenten juntes. A la Xina ja s'han construït cases unifamiliars i altres que fins i tot són capaces de 'sobreviure' a terratrèmols. En el camp de la medicina les aplicacions de la tecnologia 3D obre un prodigiós ventall de possibilitats: des d'implants de parts del cos, com la nena que va rebre un nas 3D, o una caixa toràcica