HEROÏNES DE L'ALA DE CUA

Rosalía de Castro, Clara Campoamor i Gloria Fuertes solquen els cels

Norwegian, que aquest any també rendirà tribut a dos catalans universals, té tres avions dedicats a Colom, Elcano i Cervantes

 

 

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rosalía de Castro, la matriarca de les lletres gallegues, acaba d'unir-se a la flota d'"heroïnes i herois de l'ala de cua" de la companyia aèria Norwegian, coneguda per homenatjar als seus avions a grans personatges de la història, les arts i les ciències dels països nòrdics, el Regne Unit i Espanya. En la seva biblioteca d'il·lustres ja solcaven els cels altres dones insignes, com la política feminista Clara Campoamor (des del novembre passat) i la poeta Gloria Fuertes (des de l'octubre). Una mica abans ja ho feien Miguel de Cervantes (abril del 2016) i Colom i Juan Sebastián Elcano (novembre del 2015). "No hi ha data prevista, però ja estan en producció dues figures catalanes, femenina i masculina", avança Alfons Claver, portaveu de Norwegian a Barcelona. "Una estarà a punt d'aquí uns mesos i l'altra, potser, per a final d'any". La companyia no ofereix més pistes que les següents: una és "més cèlebre" i l'altra, "una mica 'unsung hero' [no tan reconeguda]", diu Claver. Feu apostes.

"A vegades els temps es dilaten. No tant per la cessió de la imatge, ja que no hi sol haver cap problema amb els hereus o la fundació que gestiona la memòria del personatge, sinó per la necessitat d'aconseguir una foto de certa qualitat. En el cas de Rosalía de Castro (Santiago de Compostel·la 1837– Padrón 1885), per exemple, aquest va ser un dels reptes. de fotos seves n'hi ha moltes, però si es tracta de retrats, tan sols un parell", explica Claver. La Fundació de la poeta gallega tenia aquesta imatge amb molta definició. La foto en blanc i negre del nou Boeing 737-800, de 186 places, és la mateixa que alguns recordaran dels bitllets blaus de 500 pessetes.

"La incorporació de la figura de Rosalía de Castro a la flota de Norwegian vol reivindicar el seu doble paper pioner, en la recuperació del gallec com a llengua de cultura i el seu paper com a matriarca de les lletres gallegues per un costat, i en l'emancipació de la dona, per l'altre", assegura Miguel Urresti, responsable de Màrqueting de Norwegian a Espanya. L'homenatge se suma, a més, a l'anunci de Foment que l'aeroport de Santiago passarà a portar el nom de l'autora de 'Follas novas', els versos del 1880["'Cando penso que te fuches, / negra sombra que me asombras, / ó pé dos meus cabezales / tornas facéndome mofa'"]  que un segle després van musicar Luz Casal Carlos Núñez [recorda-ho aquí]. 

CONTROVÈRSIA NACIONALISTA

La iniciativa, no obstant, no ha sigut del gust de tothom, ja que l'"Spanish author" que acompanya la foto de l'emblemàtica figura del 'Rexurdimento' no ha agradat als nacionalistes gallecs del BNG, que estan recollint firmes a Change.org perquè la companyia reconegui que "#RosalíaÉGalega" i escrigui "Galician author" a les lletres de vinil de la cua. Més de 4.200 persones recolzen la proposta. Claver sosté que retolar amb aquesta última opció "crearia possiblement el mateix tipus de controvèrsia, però en sentit invers". "El criteri de nacionalitat que triem és el de l'Estat al qual pertany l'homenatjat", assegura. La seva companyia creu que "l'important aquí és rendir tribut a personatges que s'ho mereixen més enllà dels adjectius que els imposem i, en aquest sentit, l'acollida que la nostra iniciativa ha tingut a Galícia només s'ha de qualificar d'entusiasta".

85 PERSONALITATS IL·LUSTRES

Espanya, el més semblant a la iniciativa de la companyia 'low-cost' noruega, va ser quan fa set anys Air Europa va batejar una de les seves aeronaus amb el nom de David Bisbal, o quan, en fa tres, coincidint amb el Mundial de Futbol del Brasil, Iberia va tunejar un avió amb fans de la Roja.

Notícies relacionades

A Norwegian des del 2002, any en què va irrompre al mercat noruec i va trencar el monopoli estatal, decoren els seus Boings amb personatges històrics que han desafiat els límits i les normes establertes. Ja en van 85. Valguin alguns exemples com aquests: la pionera britànica de l'aviació Amy Johnson, l'explorador noruec Roald Amundsen, l'actriu sueca Greta Garbo, l'escriptora danesa Karen Blixen, l'escriptora i activista finlandesa Minna Canth.

La companyia opera a Espanya des del 2003 i ofereix un total de 160 rutes -9 de nacionals, 145 d'europees, 4 als EUA, 1 al Marroc i 1 a Israel- en 14 aeroports espanyols, dels quals, 7 (Palma de Mallorca, Alacant, Barcelona, Gran Canària, Madrid, Màlaga i Tenerife Sud) són bases operatives de la companyia.