ALS ESTATS UNITS

Facebook posa en marxa un protocol per combatre les 'notícies falses'

Els usuaris de la plataforma podran marcar les publicacions fraudulentes i diverses associacions revisaran els continguts

zentauroepp36344070 facebook founder mark zuckerberg waves to the audience durin161207164616

zentauroepp36344070 facebook founder mark zuckerberg waves to the audience durin161207164616 / MARIANA BAZO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Facebook ha començat a marcar les ‘fake news’ (notícies falses), com va prometre Mark Zuckerberg a finals del 2016, per combatre la desinformació i, sobretot, la difusió de falsedats interessades per la xarxa. Els enllaços compartits als murs d'aquesta xarxa social portaran un missatge d'advertència, amb enllaços que expliquen el perquè d'aquesta etiqueta que posa en cautela l'usuari.

Notícies relacionades

L'eina ha sigut discretament introduïda als Estats Units. Els usuaris de Facebook poden marcar una publicació com a ‘fake’, i apareixerà l'etiqueta ‘disputed’ amb un signe d'exclamació sota aquest enllaç o informació per advertir altres usuaris quan almenys dues de les organitzacions que s'han compromès a revisar els continguts de la plataforma -com Snopes, ABC News, Associated Press i Politifact- coincideixin a catalogar aquest enllaç com a inversemblant, fraudulent o, com a mínim, de credibilitat  dubtosa.

SÀTIRA POLÍTICA

Un dels principals esculls que es trobarà aquest nou protocol seran les webs de notícies i entreteniment amb un alt contingut de sàtira política i social. És el cas, per exemple, del 'Seattle Tribune'. Fins que dues plataformes diferents no revisin la informació, les seves informacions en clau d'humor circularan sense l'etiqueta ‘disputed’.