HALFTIME SUPER BOWL 2017

Una Lady Gaga voladora i patriòtica va preferir mossegar-se la llengua amb Trump

Va rebaixar el to reivindicatiu de les seves últimes setmanes i va fer una crida a la unitat de la bandera en un xou menys provocatiu del que sol fer

ladygaga

ladygaga

4
Es llegeix en minuts

Lady Gaga va il·luminar aquest diumenge l'estadi de la Super Bowl amb una actuació vibrant que no va incloure grans gestos contra el president dels EUA, Donald Trump, però sí missatges patriòtics i subtils referències a la integració de grups com els homosexuals, els afroamericans o els llatins.

Amb salts al buit, jocs pirotècnics i fins a 300 drons que van dibuixar estrelles a la seva esquena, la cantant nord-americana va preferir l'espectacle a la polèmica en la seva actuació de la gran final de la Lliga Nacional de Futbol Americà (NFL), la Super Bowl.

L'estrella del pop havia promès un concert "interessant i emocionant" que tindria com a únics missatges polítics els mateixos que ha defensat durant la seva carrera: la necessitat d'igualtat i la idea que "l'esperit d'aquest país és d'amor, compassió i amabilitat", segons va avançar al diari 'The New York Times'.

'THIS LAND IS YOUR LAND'

En un moment de divisió política als EUA, Lady Gaga va voler fer una crida a la unitat patriòtica al començar la seva actuació des dalt de l'estadi NRG de Houston amb una barreja de l'himne "God Bless America", la cançó "This Land Is Your Land" i el jurament de fidelitat a la bandera.

Vestida amb un bodi platejat de màniga llarga amb muscleres, pedreria disposada en línies verticals i unes botes altes a joc, la cantant va entonar les primeres notes mentre darrere seu el cel semblava omplir-se d'estrelles.

Es tractava, en realitat, de 300 drons de la companyia Intel que després van dibuixar la bandera nord-americana, una part de l'espectacle que es va haver de gravar abans de la Super Bowl per complir amb les regles governamentals sobre avions no tripulats.

SALT AL BUIT

Lady Gaga es va llançar a continuació al buit i, sostinguda per cordes, va començar a cantar des d'una torre el seu èxit 'Pokerface', saltant i fent tombarelles en l'aire abans de baixar a l'escenari enmig d'un desplegament de pirotècnia.

La cantant va optar per missatges polítics subtils, com la seva cançó 'Born This Way', un himne en defensa dels homosexuals, i la seva breu entonació al començament de l'espectacle de 'This Land Is Your Land', una oda antifeixista escrita el 1940 pel cantant Woody Guthrie.

També va abraçar una jove afroamericana del públic mentre cantava 'Stay' ("queda't"), l'últim vers del seu nou senzill 'Million Reasons', que va tocar al piano mentre l'estadi s'il·luminava amb fanalets ataronjats.

MENYS PROVOCADORA

Molt donada a la provocació al començament de la seva carrera, especialment en el vestuari, Lady Gaga va evitar aquesta vegada les disfresses fastuoses, encara que per entonar el seu primer èxit, 'Just Dance', es va enfundar una jaqueta daurada amb punxes a les muscleres, potser una referència a la indumentària amb què va saltar a la fama el 2008.

Molts fans van esperar, sense èxit, que Beyoncé aparegués a l'escenari per cantar amb ella 'Telephone', el duet que totes dues van popularitzar el 2009 i que finalment va interpretar Lady Gaga en solitari malgrat els rumors sobre una possible intervenció de la diva negra del pop.

CAP ARTISTA CONVIDAT

No hi va haver, de fet, cap artista convidat en l'actuació d'aquest any, com sí que va passar el passat, quan Beyoncé va cedir part del protagonisme al cantant Bruno Mars i el grup Coldplay.

Hi va haver un canvi de vestuari gairebé al final, quan Lady Gaga va voler retre homenatge a l'estètica del futbol americà amb un top blanc amb exagerades muscleres i una braga platejada mentre cantava 'Bad Romance' amb ballarins que portaven els cascos típics de l'esport.

El colofó va arribar just després, quan, al crit de "¡Super Bowl 51!", Lady Gaga va tirar el seu micròfon al públic i va agafar una pilota que li van llançar abans de saltar al buit des d'una plataforma.

TRUMP, ABSENT

El vicepresident dels EUA, Mike Pence, va contemplar l'espectacle des del mateix estadi, a Houston, mentre que Trump va veure el partit durant una festa a West Palm Beach (Florida), on va passar el cap de setmana a la seva mansió de Mar-A-Lago.

Trump, que és amic de Tom Brady, el mariscal de camp dels Patriots de Nova Anglaterra, no va amagar la seva preferència per aquest equip davant els Falcons d'Atlanta durant una entrevista emesa abans del partit per la cadena Fox News.

El president va predir en l'entrevista que els Patriots guanyarien per 8 punts, i es va equivocar només lleument: van vèncer per 6.

CENSURAT L'ANUNCI DEL MUR

Entre els anuncis emesos durant el partit en va destacar un que va ser tallat per ser "massa controvertit" per a la televisió, el de la companyia de materials de construcció 84 Lumber.

Notícies relacionades

L'anunci explicava la història d'una mare i una filla emigrants que feien un llarg trajecte per Mèxic cap als EUA fins a trobar a la frontera el mur que vol construir Trump, però poc després trobaven una porta per on entraven al país mentre apareixia la frase: "la voluntat de tenir èxit sempre és benvinguda aquí".

Durant l'emissió en directe, l'anunci es tallava abans que aparegués el controvertit mur i demanava als televidents dirigir-se a una pàgina web que es va col·lapsar de seguida pel gran nombre de visites.