La cultura es mobilitza per resistir Trump

Escriptors i artistes organitzen actes de protesta per "combatre la normalització del trumpisme"

NEW YORK, NY - JANUARY 14: Black Lives Matter activists march in front of Trump Tower on January 14, 2017 in New York City.   Kevin Hagen/Getty Images/AFP

NEW YORK, NY - JANUARY 14: Black Lives Matter activists march in front of Trump Tower on January 14, 2017 in New York City.   Kevin Hagen/Getty Images/AFP / AFP / KEVIN HAGEN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

No tenen sovint els focus i l'altaveu de HollywoodHollywood o l'atractiu mediàtic de les seves celebritats i Donald Trump no s'ha dignat de moment a insultar-los a Twitter, però escriptors, artistes i altres representants del món de la cultura als Estats Units també s'estan mobilitzant i organitzant actes de protesta i, sobretot, d'anunci de resistència, expressiva i intel·lectual, davant el president electe.

Aquest diumenge, per exemple, a les escales de la seu central de la Biblioteca Pública de Nova York, la literatura va alçar la seva veu. Era l'acte central de 90 repartits per tot el país organitzats per un grup format per la poeta Erin Belieu després de les eleccions, batejat com a 'Writers Resist' ('Els escriptors resisteixen') i mogut per la idea de “reinaugurar el millor dels nostres ideals democràtics”.

EL DIA DE L'ANIVERSARI DE MARTIN LUTHER KING

Esponsoritzada per PEN America, la cita de Nova York coincidia amb el dia dedicat a celebrar l'aniversari de Martin Luther King. Va permetre escoltar textos clàssics i contemporanis i altres escrits expressament per a l'ocasió, així com missatges com els que van llançar l'escriptora Siri Hudsvedt o l'autor Colum McCann: “No estarem callats”. “La nostra força resideix en les nostres imaginacions”.

També van sonar les veus d'un cor infantil de Broadway contra el 'bullying'. I a l'acabar les lectures hi va haver una marxa fins a la Torre Trump, on es va entregar a l'equip de transició de Trump un document amb un compromís amb la llibertat d'expressió en què han estampat la seva firma més de 150.000 persones, incloent-hi tots els poetes oficials dels EUA, on cada any el Congrés n'elegeix un per promocionar l'escriptura i la poesia.

EXPOSICIONS I VAGA

També aquest diumenge culminava a Nova York una exposició oberta els últims quatre dies a la qual han aportat treballs més de 700 dones artistes i que serà la primera d'almenys 30 a tot el país i en llocs com Austràlia i Holanda. Nascudes de la iniciativa de l'artista Roxanne Jackson, que una setmana després de la victòria va llançar la idea d'una exposició amb art realitzat per dones, les exposicions s'han agrupat sota el títol 'Nasty women', apropiant-se del “menyspreable” insult que Trump li va llançar a Hillary Clinton en un dels seus debats en la campanya.

Encara més. El 6 de gener 130 artistes i crítics van fer públic un comunicat fent una crida a una “vaga d'art” divendres, el dia de la presa de possessió de Trump, un document al qual s'han anat adherint altres firmants de camps creatius i intel·lectuals.

TANCAMENT PER UN DIA

Notícies relacionades

En la carta oberta, que té el suport d'artistes com l'escultor Richard Serra o la fotògrafa Cindy Sherman, es proposa que museus, galeries, teatres, sales de concerts, estudis i escoles d'art tanquin per un dia. Es tracta, segons expliquen, d'“una tàctica, entre altres, per combatre la normalització del trumpisme”, que defineixen com “una barreja tòxica de supremacia blanca, misogínia, xenofòbia, militarisme i mandat de l'oligarquia”.

Expliquen que no és “una vaga contra l'art, el teatre o qualsevol altra forma cultural” sinó “una invitació per renovar la motivació d'aquestes activitats i reimaginar aquests espais com a llocs on es poden produir formes resistents de pensar, veure, sentir i actuar”.