EXPERIMENT A NOVA JERSEY

Un estudiant crea un corrector que arregla les dents per 53 euros

L'experiment, amb tecnologia 3-D, posa en qüestió l'elevat cost dels serveis dels dentistes

dientes

dientes

3
Es llegeix en minuts
MONTSE BARAZA / BARCELONA

Arreglar-se les dents per 60 dòlars (53 euros). Per a tots els que vagin al dentista amb aquest propòsit, naturalment ben proveïts amb uns quants centenars d'euros a la butxaca, segur que sona a ciència-ficció, però un universitari de Nova Jersey (EUA) ha demostrat que és possible. Amos Dudley, estudiant de disseny al New Jersey Institute of Technology, sense diners i cansat d'avergonyir-se del seu somriure, ha creat, usant tecnologia 3-D, un corrector per arreglar-se les dents per 60 dòlars. El jove ha relatat la seva experiència en un blog on adverteix que "per moltes raons" no acceptarà encàrrecs. El seu experiment, no obstant, obre un debat sobre si el cost dels serveis dels dentistes és innecessàriament elevat.

Al seu blog, Dudley explica pas a pas el procés mitjançant el qual va crear el corrector dental advertint d'entrada que no s'intenti fer el que ell explica. "No em faig responsable del que feu per modificar el vostre cos", avisa el jove, sense més coneixements d'odontologia que els que ha anat descobrint a mesura que investigava per crear un motllo per a la seva dentadura.

El jove va començar creant un motllo de les seves dents amb Permastone, un econòmic compost en pols que, barrejat amb aigua, permet obtenir peces blanques amb un acabat fi com el guix i sòlid com la pedra. Amb una impressora 3-D, va fer fotografies de la seva boca. I a partir d'aquí va buscar per internet informació sobre tractaments per alinear les dents.

ACCÉS A L'ÚLTIMA TECNOLOGIA

En la seva recerca, va trobar una imatge que li va recordar les capes d'una impressora 3-D. Després d'investigar sobre els processos que segueixen els professionals de l'odontologia en aquests casos, va concloure que per fer-se el seu propi corrector necessitava, a més de coneixements, un escàner 3-D, 'software' CAD, una impressora 3-D d'alta resolució, un motllo de les dents, el material de retenció i una màquina de modelatge. Ho tenia gairebé tot (gràcies, tot s'ha de dir, al material del campus universitari on estudia). A Ebay va comprar el plàstic per a l'aparell de retenció, el model Keystone Proform 030, que es ven per 21 euros.  

Després de llegir-se dues obres de referència --'Contemporary Orthodontics (5e)', de William Proffit, i 'Orthodontics at a Glance', de Gill Daljit, Dudley, amb una capacitat fora de la mitjana, es va posar mans a l'obra: va fabricar el motllo, el va escanejar i va crear una animació de la dentadura. La va imprimir amb la seva impressora 3-D i després va produir els contenidors dentals. 

ABANS I DESPRÉS

Dudley va portar l'aparell dia i nit durant 16 setmanes. Només se'ls treia per menjar. Les fotos donen fe de l'abans i el després. El caní de l'arc dental superior que sobresortia abans del tractament apareix perfectament alineat al final del procés. El jove no pot ocultar la seva satisfacció: "Sento que ja puc somriure amb tranquil·litat. Això és el més important", afirma abans d'insistir que no acceptarà encàrrecs. "Sóc dissenyador, no sóc ni dentista ni fabricant".

El seu èxit li ha valgut el reconeixement dels dentistes que, no obstant, han assenyalat que el cas de Dudley era relativament senzill ja que només ha hagut de corregir la posició d'una dent i han advertit del perill que la gent intenti fer el mateix. "Bon treball, encara que no funcionaria per a tothom", ha comentat un dentista. "He somrigut al llegir la història. Són idees com aquesta i persones creatives i que pensen més enllà les que permeten millorar les coses", afegeix un altre dentista que apunta que "el sector no estarà gaire content perquè els podria suposar perdre negoci". "Si pots vendre la idea a la gent adequada, ja ho tens. Bona sort i bona feina", remata aquest metge.

Notícies relacionades

Hi ha dentistes més crítics. Encara que reconeixen que el treball de Dudley podria obrir la porta a una eventual baixada de costos, adverteixen que el jove, amb uns coneixements tècnics superiors a la mitjana per raó dels seus estudis, va assumir riscos i que no ha fet cap bon servei als que llegeixin el seu blog i creguin que poden fer el mateix. Altres assenyalen que l'aparell que es va fabricar el jove no inclou els molars, fet que podria comportar problemes futurs.

També hi ha qui li recorda que si acceptés encàrrecs estaria incorrent en un delicte de practicar la medicina sense llicència. "Exacte", li respon Dudley tancant la polèmica. Sigui com sigui, està servit el debat sobre si estan justificats els elevats preus dels dentistes en els serveis d'ortodòncia.

Temes:

Impressió 3D