DIA DEL TRÈVOL VERD

¿Per què el dia de Sant Patrici se celebra el 17 de març?

La festivitat del patró d'Irlanda s'ha anat estenent amb els anys a nombrosos països

CLODAGH KILCOYNE (REUTERS)

¿Per què el dia de Sant Patrici se celebra el 17 de març?
¿Per què el dia de Sant Patrici se celebra el 17 de març?

/

1
Es llegeix en minuts

El 17 de març es commemora la mort de sant Patrici, patró d'Irlanda, que va morir aquest dia l'any 461. La festa, originària d'Irlanda, la van adoptar els Estats Units, país que va acollir als segles XIX i XX un gran nombre d'irlandesos -actualment més de 30 milions de nord-americans tenen avantpassats irlandesos-, i amb els anys s'ha anat estenent a altres països, com l'Argentina -on resideix la cinquena colònia irlandesa més gran del món- o el Japó. En un principi, el dia de Sant Patrici era una festivitat religiosa, però el 1903 es va convertir en una festa pública.

Sant Patrici està considerat l'introductor del cristianisme a l'illa. Va néixer l'any 387 a Bannavern Taberniae (Escòcia), territori de Britània pròxim al mur d'Adrià. Fill d'un diaca cristià i decurió romà, el seu nom de naixement era Maewy Succat. Als 16 anys va ser segrestat per pirates irlandesos que el van portar a Irlanda i el van convertir en esclau. Va estar així sis anys, fins que va aconseguir escapar-se a terres franceses. Allà es va ordenar sacerdot, va canviar el seu nom pel de Patricius i va decidir tornar a Irlanda per predicar l'evangeli

En aquells temps l'illa estava dividida en nombrosos clans sotmesos a la poderosa autoritat dels druides. Sant Patrici, que es va adaptar molt bé a les condicions socials del lloc, va formar un clero local i diverses comunitats cristianes respectant les tradicions i els costums propis dels seus habitants. Se'l coneix com l'apòstol d'Irlanda, lloc on va morir el 17 de març de l'any 461.

TRÈVOL VERD

Notícies relacionades

El dia de Sant Patrici està associat al trèvol verd. Diu la llegenda que sant Patrici utilitzava un trèvol verd de tres fulles per explicar als clans pagans irlandesos la Santíssima Trinitat. Així, d'una manera gràfica i senzilla, aconseguia fer entendre que Pare, Fill i Esperit Sant poden ser tres elements diferents o el mateix.

Portar un trèvol verd a la solapa és una tradició típica del dia de Sant Patrici. Al segle XVIII, no obstant, els nacionalistes irlandesos van començar a portar el trèvol verd no només aquest dia, sinó tot l'any, com a símbol d'una Irlanda lliure davant el domini anglès. Des d'aleshores, el trèvol és un dels símbols nacionals d'aquest país.