DESPRÉS DE COLAR-SE AL NEUES MUSEUM

Nefertiti és de tots

Dos artistes escanegen el bust de la reina egípcia i el comparteixen gratis per ser imprès en 3D

nefertiti3d

nefertiti3d
Els artistes Nora al-badri i Jan Nikolai Nelles escanegen del Neues Museum a Berlín en 3D i fan públic l’arxiu.

/

1
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si alguna vegada has volgut tenir el bust de Nefertitia la prestatgeria, ara és tan senzill com descarregar-se un arxiu i tenir a mà una impressora 3D. Fa un any els artistes alemanys Nora Al-badri i Jan Nikolai Nelles es van colar al museu Neues de Berlín i, clandestinament, van escanejar l'efígie de la famosa reina d'Egipte. Ara han anunciat que 'L'altra Nefertiti', que és com es diu la seva 'obra', està a punt en forma d'arxiu .torrent o zip perquè qui vulgui s'imprimeixi la talla. Les dades 3D de la faraona estan disponibles per a tots a Creative Commons Licence (en un dia un miler de persones ja s'han baixat els arxius).

PODRÀ TORNAR ALLÀ ON VA SER TROBADA

Es tracta, segons ells mateixos indiquen a la seva pàgina, de l'escàner més precís que mai s'ha fet públic. D'aquesta manera, Nefertiti "podrà tornar al lloc on va ser trobada" fa més d'un segle, Egipte.

Segons exposen al seu manifest, el propòsit principal d'Al-badri i Nelles és "fer que els objectes culturals siguin totalment accessibles per a tothom". "Volem promoure que es revaluïn les condicions de l'art i superar el concepte colonial de possessió que té Alemanya", asseguren. 

Fins al dia d'avui, el Neues Museum mai ha facilitat dades d'aquesta mena de la que es considera una de les obres mestres de l'art egipci.

Els arqueòlegs encara no han trobat la tomba de Nefertiti, però el seu bust va ser descobert el 1912 en un taller d'Egipte. No obstant, la peça està fortament custodiada al Neues Museum de Berlín des d'aleshores.

AMAGATS SOTA LA BUFANDA

Notícies relacionades

Nora Al-badri i Jan Nikolai Nelles van accedir al museu alemany amb escàners amagats -semblants a una Xbox- a les seves bufandes (com mostra el vídeo que ells mateixos han difós). Ara, qualsevol pot descarregar els seus arxius STL.

"Per primera vegada des que l'escultura va ser trobada i robada fa més de 100 anys, l'icònic bust es mostrarà al Caire", asseguren satisfets els artistes a la seva web.

La troballa del bust