'BIG DATA' SOCIAL

Neix 'Ciutat Compartida', una eina per fer mapes col·laboratius

La iniciativa sorgeix per "donar visibilitat a la feina dels moviments socials"

La participació de ciutadans, col·lectius i associacions és clau per a la seva elaboració

Mapa de Barcelona creat per ’Ciutat Compartida’.

Mapa de Barcelona creat per ’Ciutat Compartida’. / ciudadcompartida.org

1
Es llegeix en minuts
CLAUDIA FRONTINO / Barcelona

La participació ciutadana és cada vegada més gran i, sovint, proliferen eines per facilitar la comunicació entre els actors socials. 'Ciutat Compartida' neix precisament per donar visibilitat a la feina que fan els moviments socials i perquè sigui la mateixa ciutadania la que situï sobre el territori les accions portades a terme. 

Aquesta eina proposa la creació de mapes col·laboratius, una iniciativa perquè els ciutadans puguin mapar ciutats amb l'objectiu de mostrar de forma visual la lluita social en llocs concrets. 'Ciutat Compartida' treballa amb dades facilitades per veïns, associacions, col·lectius. La idea és que els mapes mostrin on hi ha projectes col·lectius veïnals, i on farien falta.

La primera ciutat que ha estat mapada ha estat Barcelona. Arran de les mobilitzacions de Can ViesCan Vies, aquesta iniciativa col·laborativa impulsada per la periodista Merche Negro ha agafat impuls i ha omplert el mapa de la capital catalana de marcadors equivalents a centres autogestionats de gestió ciutadana i centres municipals de gestió col·lectiva.

Al 'big data' s'hi suma l''equal data'

Notícies relacionades

Amb el lema "les dades també serveixen per construir ciutats i societats més iguals", 'Ciutat Compartida' proposa combinar l'ús del 'big data' --dades massives-- amb l''equal data', un concepte inventat per a l'ocasió, i que representaria la cara més social de l'ús de dades i quantitats ingents d'informació.

Barcelona és la primera ciutat mapada a 'Ciutat Compartida', però des de la mateixa organització fan una crida a la col·laboració perquè altres ciutats també puguin formar part d'aquesta iniciativa.