espot per a les eleccions europees

ICV- EUiA posa cara als culpables dels ajustos

El candidat Ernest Urtasun amb la número dos, Núria Lozano, carreguen contra les polítiques d''austericidi'

Presentació de l’espot d’ICV-EUiA per a les eleccions europees / periodico

2
Es llegeix en minuts
JORDI GARCÍA / Barcelona

El candidat d'ICV-EUiA per a les pròximes eleccions europees del 25 de maig, Ernest Urtasun, ha presentat aquest dilluns amb la número dos, Núria Lozano, l'espot del partit. El vídeo evidencia les diferències entre les polítiques neoliberals portades a terme pel Govern de Mariano Rajoy i per Europa, i les proposades pel partit ecosocialista.

Amb un llenguatge clar i directe, el vídeo responsabilitza de l'actual crisi i de les polítiques d'austeritat la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del BCE, Mario Draghi; el president del Govern, Mariano Rajoy; l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato; el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón; la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Segons han explicat Urtasun i Núria Lozano es tracta de "denunciar les polítiques catastrofistes de la troica" i presentar una alternativa. Per Urtasun, les previsions econòmiques que aquest dilluns ha presentat la Comissió Europea van en la línia del que mostrava l'enquesta de població activa (EPA) de la setmana passada, "sent fals el que afirmen el PP i CiU que estem sortint de la crisi". A més, el candidat ha volgut assenyalar "que amb l''austericidi', la precarietat i la desigualtat, la crisi econòmica ha arribat per quedar-se". Aquestes xifres demostren, segons els líders ecosocialistes, el "fracàs rotund de les polítiques europees aplicades pel PP i CiU".

"Plaga de llagostes"

Notícies relacionades

"El funcionament de la troica s'assembla a una plaga de llagostes ja que per on passa, arrasa", ha explicat Urtasun en referència al cas de Portugal i les polítiques que li van imposar des del BCE, l'FMI i la Comissió Europea. Pel candidat, aquestes polítiques han arruïnat la vida dels portuguesos. Després del rescat, Urtasun critica que "tenen un 23% d'IVA, s'han eliminat les pagues extres de funcionaris i pensionistes, retallades massives dels serveis públics, s'han reduït les indemnitzacions per acomiadament i l'atur s'acosta al 20%". "El PIB i la renda per càpita estan en caiguda lliure i 250.000 joves se n'han hagut d'anar del país", es lamenta.

Situació "dramàtica"

Pel candidat i la número dos,  el 25 de maig --dia d'eleccions-- s'haurà de decidir "si volem seguir amb aquestes polítiques o les volem canviar". Núria Lozano destaca que el vídeo electoral combat el missatge de recuperació econòmica en uns moments en què la situació és "dramàtica", tant en termes de drets de la ciutadania com en temes socials i econòmics. Lozano ha afegit que el vídeo vol posar noms i cares als responsables de l''austericidi' de la troica i dels governs de Mariano Rajoy i Artur Mas"