UNA PARELLA D’ÈPOCA

Chiellini i Bonucci, els bregats legionaris de Mancini

La veterana parella de centrals d’Itàlia guia amb la seva solidesa i fiabilitat una nova Itàlia que renega del ‘catenaccio’

Sense títols internacionals en el seu palmarès, els dos defenses aspiren a consagrar-se en la final de l’Eurocopa com un duo d’època

Chiellini i Bonucci, els bregats legionaris de Mancini

Reuters / Carl Recine

2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Quan Pedri va néixer, Giorgio Chiellini ja estava allà. El capità d’Itàlia ja repartia bufetades professionals en el Livorno quan el jove canari rebia la seva primera bufa tot just néixer, el 2002. L’Eurocopa que ha presentat al món la jove perla culer pot ser la que consagri el veterà defensa toscà (Pisa, 1984) i el seu inseparable company, Leonardo Bonucci (Viterbo, 1987). Si Itàlia aconsegueix la gesta de noquejar Anglaterra a Wembley diumenge (21 h) es recordarà per sempre l’èxit de la jove i renovada ‘azzurra’, però ho haurà aconseguit guiada pels dos bregats legionaris de Mancini.

Els dos centrals sumen 70 anys d’experiència recompensada amb molts títols a nivell nacional, però encara sense premi internacional. Ni amb els seus clubs ni amb la seva selecció han aconseguit Chiellini (36) i Bonucci (34) aixecar un trofeu continental o mundial. Van ser-hi a prop a l’Eurocopa del 2012, però era el moment d’Espanya i es van endur un humiliant 4-0 en una final que tots dos van disputar com a titulars. Dimarts, malgrat que Dani Olmo els va posar en un compromís, van consumar la seva venjança amb ‘la Roja’. Diumenge esperen saldar el deute amb el torneig.

«Joves contra vells»

«No ens espanta jugar a Wembley, serà un estímul per fer una cosa històrica»

Leonardo Bonucci, defensa d’Itàlia

«Serà un duel de joves contra vells», fa broma Bonucci pensant en la batalla que els espera amb Harry Kane (27) i Raheem Sterling (26), els ‘veterans’ d’Anglaterra. Van superar amb nota l’examen de Lukaku a quarts i només el seu company Morata (o excompany, ja que Chiellini ha acabat contracte amb la Juve i ara mateix és agent lliure) els va poder marcar a semifinals. La final seran paraules majors. «No ens espanta jugar a Wembley, serà un estímul per fer una cosa històrica», diu el més jove del duo, que fa uns anys va frustrar un atracament en un concessionari de Ferrari.

Notícies relacionades

Amb Barzagli van formar al seu dia la BBC del ‘catenaccio azzurro’. Ara Mancini li ha donat un altre aire a la selecció, però quant als centrals, ho va tenir sempre clar. L’experiència i compenetració de Bonucci i Chiellini són d’un valor incalculable. Junts han disputat 325 partits, 60 dels quals amb la ‘nazionale’.

«Leo i jo portem molts anys jugant junts i tenim un ‘feeling’ especial. Ni tan sols necessitem mirar-nos l’un a l’altre»

Giorgio Chiellini, capità d’Itàlia

«Leo i jo portem molts anys jugant junts i tenim un ‘feeling’ especial. Ni tan sols necessitem mirar-nos l’un a l’altre», explica Chiellini, tot un doctorat en Economia (va defensar una tesi sobre el model de negoci de la Juve), una cosa gairebé tan xocant com veure Itàlia anar amb tot a l’atac. I malgrat això, Donnarumma ha aconseguit en aquesta Euro batre el rècord de minuts sense encaixar de Dino Zoff (1.169 fins que el va batre l’austríac Kalajdzic). Els 33 partits invicta que ha encadenat Itàlia consagren Chiellini i Bonucci com una parella de centrals d’època.