Eurocopa 2021

Dinamarca s’enfronta amb Anglaterra amb Eriksen al cor

  • La selecció nòrdica firma un excel·lent torneig després del drama sofert en l’estrena amb el col·lapse de la seva estrella.

  • «Continua amb nosaltres, estem jugant amb ell i per a ell», assegura el seleccionador Kasper Hjulmand.

A1-115053639.jpg

A1-115053639.jpg / STUART FRANKLIN / AFP (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

No s’ha de ser Einstein per determinar que Anglaterra és la clara favorita en el duel d’aquest dimecres a Wembley. Els pross tenen un fantàstic equip, juguen a casa davant la seva afició i desitgen liquidar la dinàmica perdedora que els ha perseguit durant tota la seva història. Mai ha guanyat una Eurocopa el conjunt britànic. Ni tan sols ha jugat una final, objectiu que busca davant Dinamarca, la campiona del 1992 que persegueix una altra gesta. 

Dels quatre semifinalistes, el combinat danès és el més sorprenent. Va començar caient davant Finlàndia en un partit dramàtic que sempre es recordarà pel col·lapse patit per Christian Eriksen, que va arribar a estar «uns segons mort», com va reconèixer el doctor de la selecció. Les escenes van ser colpidores. 

Vestidor unit

La caiguda es va produir poc abans del descans i em partit va acabar amb una derrota que complicava les opcions daneses. Aquelles llàgrimes van donar pas a una reacció admirable de Dinamarca. Va caure davant Bèlgica, però després va golejar Rússia, va arrossegar Gal·les a vuitens i va batre la República Txeca a quarts per citar-se amb Anglaterra a Wembley. 

Eriksen es troba amb la seva família a casa i recolza els seus companys des de la distància. Aquesta força la nota un vestidor unit que ara juga amb 12. «Christian segueix amb nosaltres. Juguem amb ell i per a ell. El tenim als cors. Espero que si arribem a la final estiguem junts», explica el seleccionador Kasper Hjulmand. La UEFA ha convidat el ‘10’ danès, la seva família i els metges que li van salvar la vida a la final de diumenge. 

La videotrucada reparadora

Poc li han d’explicar al tècnic d’aquest tipus de desgràcies, ja que va perdre el seu oncle en un camp de futbol per un infart. Sent assistent del Nordsjaelland, també va veure com un llamp fulminava un dels seus jugadors. Va estar en coma dos mesos però va aconseguir sobreviure. 

El respecte al vestidor cap a Eriksen és descomunal. Se’l continua citant en la xerrades i ningú ha ocupat la seva cadira en els dinars de la concentració. «Vaig parlar amb ell. Em va dir que havíem de seguir cap endavant. Juguem per a ell», explica el centrecampista Hojbjerg. «Necessitava treure’m algunes imatges del cap. Va ser horrible. La reacció de l’equip ha sigut única», apunta el blaugrana Braithwaite.

Aquella videotrucada del dia després va ser el punt d’inflexió. No hi és l’enganxament, aquest futbolista amb sensacional peu capaç de decidir amb una passada precisa o un xut precís, però el bloc s’ha enfortit amb noves solucions i cada jugador aporta un plus. 

Els records del 92

Notícies relacionades

El lateral Maehle, el motor Delaney o el punta Dolberg destaquen en una selecció amb l’esperit del 1992, quan els danesos van substituir a última hora la desqualificada Iugoslàvia i es van emportar el títol a Suècia. Llavors també van perdre en el debut i tampoc hi va ser la seva gran estrella. Michael Laudrup, enfrontat amb el seleccionador Moller-Nielsen, va preferir seguir de vacances. No veia opcions d’èxit, però els seus companys es van coronar davant Alemanya. 

El porter d’aquella selecció campiona era l’inoblidable Peter Schmeichel, que va aniquilar Holanda en semifinals parant el penal definitiu de la tanda a Van Basten. El seu fill Kasper hi serà avui aquest dimecres. Una altra coincidència.  

Temes:

Eurocopa 2021