Eurocopa 2021

Yann Sommer, el guapot suís amb guants espanyols

  • El porter que va amargar Mbappé als quarts porta la paraula «verano» escrita a les seves manyoples

  • Va rellevar Ter Stegen al Mönchengladbach el 2014, és model de cremes facials, amic de Federer i crític gastronòmic.

Yann Sommer, el guapot suís amb guants espanyols

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

A la davantera espanyola l’espera aquest divendres un porter peculiar. Amb 65 partits internacionals des del seu debut a l’absoluta el 2012, Yann Sommer (Morges, 32 anys) és ja un clàssic del combinat suís. Habitual en la llista de futbolistes més atractius de qualsevol competició que hi hagi, model de cremes facials i crític gastronòmic, també destaca per les seves qualitats sota pals. Poden preguntar-li a França. El porter va protagonitzar cinc parades davant els ‘bleus’ i va amargar la vida a Kylian Mbappé. L’astre estava destinat a ser l’MVP del torneig i va acabar eliminat amb la fallada del penal decisiu. Va topar amb Sommer.

Tot i que Suïssa mai havia arribat a quarts de l’Eurocopa i no es trobava entre les vuit millors d’una competició internacional des del Mundial de 1954, ja havia mostrat les seves armes en tornejos recents. Amb Sommer de guardià, per exemple, ja va arribar als vuitens del Mundial del 2014 i 2018. L’arquer va deixar a Rússia una gran actuació en el pols davant el Brasil de la fase de grups (1-1). Només Coutinho va ser capaç de batre’l. 

L’amistat amb Federer

Les primeres exhibicions de Sommer van arribar al Basilea, amb el que va guanyar quatre Lligues i dues copes. Allà es va coure la seva amistat amb Roger Federer, que somia amb un nou èxit a Wimbledon mentre la seva selecció realitza la millor Eurocopa de la història. «Estem molt orgullosos d’ell a Suïssa, del que va fer i de com representa el país. Té una qualitat increïble i és molt assenyat. És un de nosaltres», explica el porter. 

A l’estiu del 2014 va posar rumb a Mönchengladbach per substituir Ter Stegen, que va fitxar pel Barça a canvi de 12 milions. Tan bo ha sigut el seu rendiment a Alemanya que Sommer continua al Borussia. ‘La Roja’ ja coneix l’eficàcia dl porter, sobretot en la seva principal especialitat: els penals.

Va parar dos penals a Ramos

El porter va aturar dos llançaments a Sergio Ramos en el xoc de la Lliga de les Nacions del novembre passat. En el primer va endevinar la intenció del capità merengue al seu costat dret. En el segon, el sevillà va provar a l’estil Panenka. Va ser un fracàs. Li va sortir ras i el va atrapar sense conflictes un Sommer que ha parat 19 dels 82 penals que li han llançat, cosa que dona un encert del 23,17%. La mitjana dels porters sol estar en un 17%. Amb la selecció el seu percentatge és tremend: ha aturat 4 de les 8 penes màximes que li han llançat.

L’anècdota que potser crida més l’atenció es troba en la seva principal eina de treball. Sommer va estudiar castellà quan era petit (també sap alemany i italià). El seu cognom significa «estiu» en alemany i així apareix la paraula literalment a les seves manyoples des dels seus temps al Basilea.

«Gairebé ploro després d’eliminar França. Van ser una mica arrogants. Estàvem gairebé enfonsats i vam ressorgir. Va ser una bogeria»

Sommer / Porter de Suïssa

El porter també utilitzes les mans per cuinar. «M’encanta menjar sa i pot ser molt divertit», afirma l’arquer, que disfruta avaluant els restaurants que visita per tot el món. 

Classes de guitarra

Notícies relacionades

Al vestidor suís, una autèntica macedònia d’orígens i procedències, Sommer és un dels més estimats i atrevits. En les concentracions s’anima, fins i tot, amb la guitarra. Va estudiar a l’Escola de Música de Düsseldorf i és un fan total de Keith Richards, dels Rolling Stones.

«És increïble el que estem fent. Gairebé ploro després d’eliminar França. Estàvem gairebé enfonsats i vam ressorgir amb una actitud magnífica. Va ser una bogeria el que vam fer», va valorar després de tombar els «arrogants» bleus. A Espanya no li vindria malament que tingués una mala actuació aquest divendres.

Temes:

Eurocopa 2021