La ‘playlist’ de l’Euro

El gol de Bakero que va emmudir els ‘diables’

  • Cançó: ‘1991 (Lautern 3 – Barcelona 1)’

  • Intèrpret: Walter Elf

  • País: Alemanya

Bakero

Bakero

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els 345 partits de competició oficial que va jugar amb la samarreta del FC Barcelona, José Mari Bakero va anotar 94 gols. Però només un d’ells és recordat com el gol de Bakero. Ja coneixeu la història. El 5 de novembre de 1991, al Fritz Walter Stadion de Kaiserslautern, el Barça de Johan Cruyff disputava la tornada dels vuitens de final de la Copa d’Europa contra el conjunt local amb una renda de dos gols d’avantatge després del 2-0 obtingut en el xoc d’anada al Camp Nou. L’actuació dels blaugranes va ser bastant calamitosa i al minut 89 queien per 3-0 davant el desencadenat quadro alemany. Va ser llavors quan Miquel Àngel Nadal va rebre una falta en el que els entesos anomenen la zona ampla del camp. A la desesperada, Ronald Koeman va penjar la pilota a l’àrea del Kaiserslautern i allà Bakero va imposar els seus 172 centímetres per sobre de les torres teutones per rematar de cap i enviar la pilota al pal més allunyat del porter Ehrmann. Gol.

El 3-1 va permetre al Barça passar a la lligueta de la qual havien de sortir els dos finalistes d’aquell any (un invent de la UEFA que, per fortuna, va ser ràpidament esmenat). Els de Cruyff van guanyar quatre dels seus sis partits i es van plantar a la final de Wembley, on els esperava la Sampdoria i on un gol de falta de Koeman al minut 111 va canviar la història del club.

Pel seu dramatisme i sobretot per la seva transcendència, el gol de Bakero bé mereixia ser glossat en alguna cançó pop. De fet, hi ha una cançó dedicada a aquest agònic partit, però el sorprenent de l’assumpte és que els responsables de la peça no són una banda d’aficionats del Barça sinó uns seguidors irreductibles del Kaiserslautern que es feien anomenar Walter Elf (‘Els onze de Walter’) en homenatge a Fritz Walter, llegenda del futbol alemany que va jugar durant tota la seva carrera en l’avui moribund club del Palatinat.

Punk-rock i èpica wagneriana

Notícies relacionades

Walter Elf era un grup de punk-rock que incloïa en les seves cançons referències futbolístiques, sovint en clau humorística. És possible que la juxtaposició de conceptes com ‘punk-rock’, ‘humorístic’ i ‘alemany’ convoqui en la imaginació del lector horrors sense conte, però el cert és que ’1991 (Lautern 3 – Barcelona 1)’, inclosa al seu disc de 2010 ‘Männer in Rot’, és una cançó mig decent amb un excés de cors ‘hooliganescos’, un bonic toc de trompeta i una lletra a mig camí entre l’èpica wagneriana i les cròniques del setmanari esportiu ‘Kicker’: «‘La irrupció dels Diables va deixar congelats els espanyols. / Últims segons, el temps estava a punt d’acabar-se / però, de sobte, Bakero ens va frenar. / Van morir els cors de la victòria i l’estadi es va quedar mut’».

Resulta un misteri incomprensible per què, de la centenària història de l’1. FC Kaiserslautern (nom que sovint apareix abreujat com a FCK, cosa que té la seva gràcia), els Walter Elf van triar cantar-li a un partit en què el seu equip va quedar apartat de la competició europea en segona ronda. Posats a buscar una gesta continental, bé podien haver recordat aquell 17 de març de 1982 en què els diables vermells van aixafar per 5-0 el Reial Madrid en uns quarts de final de la Copa de la UEFA. Almenys aquest dia els cors de la victòria van seguir amb bona salut fins al final.