els preparatius del torneig

Eurocopa en una Roma endormiscada

  • La capital italiana segueix afectada per la pandèmia i tot just s’ha animat amb el partit inaugural d’aquest divendres.

  • Sense gairebé turistes estrangers, han sigut els aficionats locals els que han viatjat per a la trobada inaugural entre Itàlia i Turquia.

Eurocopa en una Roma endormiscada

NAZIONALE ITALIANA

3
Es llegeix en minuts

El tema està en les converses. I alguns bars del centre de la ciutat també ja ho tenen tot reservat. Però n’hi ha prou només passejar-se pel Colosseu, la plaça d’Espanya o la Fontana di Trevi per comprovar que el cop assestat per la pandèmia encara no ha tornat a despertar la Roma turística i aficionada d’abans, de cara al partit inaugural de l’Eurocopa entre Turquia i Itàlia que se celebrarà divendres a la capital italiana. 

«El sector hoteler romà està preparat des d’un punt de vista sanitari», s’afanya a aclarir Marco Piscitello, de l’associació Federalberghi de Roma. «Però només han tornat a obrir 650 dels 1.200 hotels que hi ha a la ciutat i la previsió és que, amb l’Eurocopa de divendres, l’ocupació hotelera no superi el 30%», explica a aquest diari. I afegeix, a més, que la majoria dels hostes «són italians». «D’europeus encara n’hi ha pocs». 

Pocs aficionats turcs

Fins i tot els turcs, tan aficionats al futbol, no han arribat en massa. Limitats per l’obligació d’una quarantena per no pertànyer a l’espai Schengen (el territori europeu de lliure circulació), la majoria va renunciar a viatjar ja que, tot i que el dubte es va mantenir fins a últim moment, no hi ha hagut cap salconduit per a ells (al contrari de jugadors i personal dels equips). Per això, els pocs ‘fans’ turcs que sí que s’han començat a veure en aquests dies als carrers romans, van revelar que són emigrats d’aquest país en altres països europeus: Alemanya, Bèlgica i França, per citar els més representats.

La bèstia negra, el que tots temen als despatxos institucionals, són les aglomeracions. L’organització de la UEFA i l’Ajuntament de Roma diuen que s’ha fet el possible per evitar que es produeixin. «A la plaça del Poble s’ha creat un ‘football village’, la zona per a aficionats més gran d’Europa, i als fòrums imperials s’han col·locat diverses megapantalles, però la capacitat màxima prevista en cada lloc és respectivament de 2.000 i 1.000 aficionats. I tots hauran de registrar-se abans a través d’una ‘app’», ha explicat Daniele Frongia, el comissari extraordinari per a UEFA 2020. 

«Així, gràcies a aquesta ‘app’, mantindrem un monitoratge constant del nombre d’aficionats presents en cada lloc», va afegir en una trobada celebrada dimecres en l’Associació de la Premsa Estrangera de Roma. Allà, una periodista japonesa li va remarcar que «Tòquio, en vista dels Jocs, està observant de prop l’organització romana». «També a l’estadi de Roma, on es disputarà el partit, podran entrar només 16.000 persones en lloc de les 58.000 possibles», va afegir Frongia.

Audiència del Papa

I, mentrestant, aquest dijous el papa Francesc va rebre en audiència Aleksander Ceferin, president de la UEFA, i Gabriele Gravina, president de la Federació Italiana de Futbol

Notícies relacionades

La despesa per a l’organització ha sigut important. En concret, segons dades oficials, el Govern italià va invertir uns 10 milions d’euros i dos extres van ser destinats per l’ajuntament romà, és a dir, un total de 12 milions d’euros. També s’han previst talls de vies i desviacions que es posaran en marxa en les hores prèvies a l’inici del partit, programat per a les 9 de la nit.

Ciutat tranquil·la

Però, encara així, Roma continua sent, en part, la ciutat més tranquil·la i menys caòtica que ha deixat la pandèmia. Es veuen nens que juguen a la pilota a les places als barris i veïns asseguts llegint llibres en bancs a l’aire lliure. Gran part dels pisos turístics segueixen buits i la quantitat de botigues de ‘souvenirs’ que es mantenen tancades al centre encara crida l’atenció. L’esperança per al turisme se centra en les pròximes setmanes. O almenys això diuen els que volen que sigui així.