La UEFA obre un expedient disciplinari contra Rússia després dels incidents a l'estadi de Marsella

França reforça la seguretat del Turquia-Croàcia que es disputa aquest diumenge al Parc dels Prínceps de París

34247943 60

34247943 60 / Thanassis Stavrakis (AP)

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN/PARÍS

La UEFA ha decidit obrir un expedient disciplinari contra la Federació de Rússia després dels incidents que es van produir aquest dissabte a l'estadi Vélodrome de Marsella al final del partit Anglaterra-Rússia.

La institució organitzadora de l'Eurocopa de Futbol retreu als aficionats russos haver protagonitzat altercats a les grades, comportaments racistes i el llançament de bengales. També ha admès que els seguidors de les dues seleccions no estaven ben separats a l'interior del recinte i ha promès reforçar el dispositiu de seguretat als estadis en coordinació amb les autoritats franceses.

Quan l'àrbitre va xiular el final del partit, molts espectadors russos van deixar els seus seients i es van abalançar contra els anglesos que abandonaven el camp. Aquests últims es van veure obligats a córrer de manera precipitada cap a les portes de sortida fins i tot pujant a les reixes. La instància disciplinària de de la UEFA examinarà l'assumpte el 14 de juny vinent.

El ministre rus d'Esports, Vitali Moutko, ha denunciat el mal comportament dels seguidors i abans fins i tot que la UEFA decidís obrir l'expedient disciplinari havia vaticinat que podrien enfrontar-se a una multa. “Evidentment, com a país amfitrió de la pròxima Copa del Món, hem de mantenir una bona imatge i la gent no ha de danyar-la”, s'ha lamentat. Rússia organitzarà el Mundial el 2018.

L'Anglaterra-Rússia estava considerat com un partit d'alt risc per l'organització de l'Eurocopa i els 'hooligans', majoritàriament britànics, ja van protagonitzar els primers incidents aquest dijous.

La violència va anar progressivament en augment fins que aquest dissabte els carrers del Vell Port de Marsella es van convertir en l'escenari d'una autèntica batalla campal entre britànics, russos i alguns aficionats francesos. Els 'hooligans' es llançaven entre si una verdadera pluja d'ampolles mentre les forces de l'ordre intentaven dispersar-los fent ús de gasos lacrimògens.

31 FERITS I 10 DETINGUTS

Els altercats a Marsella, que van durar fins a ben entrada la nit, es van saldar amb 31 ferits. Quatre són de nacionalitat britànica i estan greus i un està en estat crític, encara que ha aconseguit ser estabilitzat. A més, hi ha hagut deu detinguts de diferents nacionalitats (anglesos, francesos, russos, austríacs i alemanys).

També hi va haver picabaralles a Niça entre francesos i seguidors nord-irlandesos abans del partit que aquest diumenge enfrontarà Polònia i Irlanda del Nord, incidents que handonat un balanç de set ferits, un d'ells amb traumatisme cranioencefàlic.

Per evitar que la violència torni a entelar els partits esportius, la prefectura de Policia de París ha reforçat la seguretat en el Turquia-Croàcia, que s'inicia a les 15.00 hores al Parc dels Prínceps de París, amb el desplegament de 1.500 policies. En les hores prèvies, l'ambient entre els fans de les dues seleccions era, no obstant, amistós i festiu.

Després de l'Anglaterra-Rússia, el Turquia-Croàcia és un dels cinc partits classificats d'alt risc pels organitzadors, amb l'Alemanya-Polònia, l'Anglaterra-País de Gal·les i l'Ucraïna-Polònia, que també es disputa a Marsella el 21 de juny vinent.

UN RISC PREVIST

Notícies relacionades

A més de l'amenaça terrorista que pesa sobre el país, les autoritats franceses havien advertit en reiterades ocasions del risc de tumults provocats pels 'hooligans'. “Aquest risc s'ha tingut plenament en compte en la preparació de l'Eurocopa 2016 igual que altres amenaces, especialment la terrorista”, ha assenyalat el titular gal d'Interior, Bernard Cazeneuve.

El portaveu del Ministeri, per la seva part, s'ha queixat que les policies dels països estrangers que participen en l'Eurocopa no havien informat de la presència de molts dels seus seguidors violents a França.