Del Bosque refreda el 'cas De Gea'

El seleccionador pretén mitigar l'escàndol d'assetjament sexual per aïllar Espanya abans de la seva estrena dilluns contra la República Txeca

aguasch34223405 spain coach vicente del bosque looks down during a160611195401

aguasch34223405 spain coach vicente del bosque looks down during a160611195401 / Manu Fernandez

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Espanya va abandonar ahir l’illa de Ré per submergir-se a l’Eurocopa, que comença demà a Tolosa amb el partit contra la República Txeca (15.00 hores). El campió va dormir en aquella ciutat francesa, on es va amarar de l’ambient del torneig, lluny de la calma inicial que havia trobat a Saint-Martin-de-Ré, calma que va esclatar amb el cas De Gea, acusat el porter ¿titular? de la Roja d’estar involucrat en un cas d’assetjament sexual en una trama en què també hauria participat Iker Muniain, el davanter de l’Athletic.

Més que d’entrenador, Del Bosque ha exercit de psicòleg en les hores prèvies al debut del campió d’Europa. Sorprès pel cas, inusual en una concentració de la selecció espanyola, i menys a 72 hores del debut en una Eurocopa, el tècnic va escoltar primer el meta del United («sembla creïble, tots li han donat el seu suport, té una serenitat impròpia d’un jugador tan jove», va dir Del Bosque a la Cadena COPE), va obrir vies dediàleg amb la selecció, que donar suport al seu company, i s’enfronta ara a una decisió d’enorme importància. I no tan sols esportiva ja que el cas implica derivades fins i tot de caràcter social. O manté De Gea sota els pals contra la República Txeca, com tenia previst tancant una delicada transició que ha durat anys, o recorre, finalment, a Iker Casillas.

Espanya es troba en la mateixa disjuntiva, encara que l’assumpte sigui diferent, que va viure França amb Benzema, que ha acabat veient l’Eurocopa del seu país per la televisió. La Roja està immersa en escàndols sexuals més propis del futbol anglès o de les estrelles esgarriades de la NBA.

DONAR EXEMPLE

«Esperem que això no afecti la selecció», va arribar a dir ahir Jorge Fernández Díaz, ministre d’Interior en funcions. Això és el que intenta, precisament, Del Bosque des que l’informe policial sobre aquesta trama sexual va provocar un sisme a l’Illa de Ré. «Em crec el noi i me l’he de creure», afirma el tècnic, tot i que, immediatament, va precisar a Radio Marca, que «estem representant el nostre país i hem de demostrar bona conducta». Els jugadors no han deixat sols De Gea, recolzat per Casillas en l’entrenament, i defensat, en tot moment, públicament. «Això no ens desestabilitzarà. David està tranquil», va recalcar Pedro, convençut «que no afectarà la decisió del míster».

HORES DE REFLEXIÓ

Notícies relacionades

Però res és igual des de divendres passat quan De Gea, i de manera tan improvisada que fins i tot la selecció, ja amb els jugadors a la gespa, va haver d’endarrerir el seu entrenament, va defensar la seva innocència.  Ja hi havia donat voltes i voltes Del Bosque al canvi a la porteria per tot el que implica enviar, com tenia pensat, Casillas, icona nacional, el capità que ha aixecat l’últim Mundial i l’última Eurocopa, a la banqueta. Ara, en canvi, aquesta reflexió es mereix una nova mirada. El seleccionador amaga els seus plans. No en dóna pistes. «Estem en un període de reflexió i hi hem de donar una volta», va explicar Del Bosque. Una altra volta.

Potser, la definitiva perquè Espanya apareix demà a l’Eurocopa amb una pressió que no s’imaginava ningú. Ja era debat nacional l’elecció del porter. Un debat, llavors, únicament esportiu. Ara és més que això. Això explica el tacte amb què Del Bosque, que tampoc té decidit el seu futur quan s’acabi l’Eurocopa, gestiona un tema tan sensible. Ara mateix, les mans que han d’aguantar Espanya no estan gens  tranquil·les.