‘Mondo’ Duplantis, que ets al cel
El geni suec protagonitza un dels moments més excitants dels Jocs al batre el seu rècord mundial de salt de perxa al franquejar el llistó situat a 6,25 metres en el tercer intent. L’Stade de France va embogir amb la proesa.
‘Mondo’ Duplantis,que ets al cel
Amb 330 metres d’altura màxima, la Torre Eiffel presideix París des de la vora dreta del Sena des que va ser construïda per a l’Exposició Universal de 1889. Aquesta immensitat a ulls dels mortals podria ser comparable al que va sentir el suec Armand Duplantis al revalidar el seu or olímpic en salt de perxa amb el seu novè rècord mundial gràcies als 6,25 metres que va franquejar en el seu tercer intent en un dels moments més excitants dels Jocs Olímpics de París.
L’atleta nascut a Lafayette (Louisiana) fa 24 anys, que fins i tot té una zona de salt al costat de casa, és fill de l’experxista nord-americà Greg Duplantis i de l’exvoleibolista i exheptatleta sueca Helena Hedlund. És a dir, que tenia gens perfectes per fer història.
Rebatejat com Mondo per un amic italià del seu pare, l’escandinau és el millor en tots els apartats del salt: en la carrera cap al llistó, a l’hora de clavar, en l’elevació, en la potència i en la velocitat generades al deixar anar la perxa i en la gestió del franqueig. El resum de tot és que Duplantis havia batut aquesta temporada el rècord mundial, elevant-lo un centímetre més fins a 6,24 per vuitena vegada des que el 2021 l’hi va arrabassar al gran absent, el francès Renaud Lavillenie, amb 6,17.
Tan clar com que es farà de dia demà era que Duplantis aconseguiria el seu segon or olímpic per sumar als tres mundials i els quatre europeus que ja posseeix amb tan sols 24 anys. La incògnita és si es despertarà assolellat o ennuvolat; en aquest cas, si intentaria i franquejaria els 6,25 metres.
A imatge i semblança del que feia la russa Yelena Isinbayeva, el suec va dedicar el molt temps que va tenir entre salt i salt a concentrar-se, caminar com un autòmat, acostar-se a la zona de salt per mesurar distàncies una vegada i una altra, aplaudir els seus rivals, acostar-se a la grada, asseure’s gairebé inert... la rutina de gairebé sempre.
Duplantis va saltar a la primera 5,70, 5,85 i no li va impressionar el 5,95 del primer del nord-americà Sam Kendricks, perquè va respondre igual per continuar primer. Es van jugar l’or a sis metres, amb l’emergent grec Karalis penjant-se el bronze amb 5,90.
Primer, el rècord olímpic
Kendricks no va poder amb els sis metres i va deixar sol l’escandinau, que va decidir anar pas a pas. El primer era establir un nou rècord olímpic i per a això va situar el llistó a 6,10 que va franquejar amb suficiència a la primera.
Mondo ja era l’estrella del dia i una de les figures d’aquests Jocs. I allà se sent com un peix a l’aigua. El primer i el segon intents sobre 6,25 van ser bons, però els va tombar amb certa claredat.
El tercer ja és història olímpica. Duplantis va córrer encara més, va clavar la perxa i va sortir disparat com un coet per elevar-se per sobre de 6,25 sense ni tan sols fregar el llistó en el seu novè rècord mundial des que va superar el de 6,16 que posseïa Lavillenie. Va córrer com un possés, va besar la seva nòvia, va agafar la bandera sueca i va fer sonar la campana de campió. El de Lafayette és aire fresc, il·lusió i alegria. Una benedicció per a l’atletisme i per a tot l’esport mundial.
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Nova oferta informativa Tarragona se suma a les cròniques locals d’EL PERIÓDICO
- Víctimes Gisèle i la gent normal
- El caiman del Besòs Paradoxes animals