El drama d’Itàlia i el desafiament croat pel pas a vuitens

Spalletti dona per recuperat el grup després «del dolor» pel partit d’Espanya i Dalic recorda que el seu equip ja ha superat situacions límit altres vegades.

El drama d’Itàlia i el desafiament croat pel pas a vuitens
3
Es llegeix en minuts

Si no fos perquè el que seria ideal és ja estar classificades, es diria que es troben en la situació que més els agrada, és a dir: Itàlia envoltada en el dramatisme i Croàcia preparant-se per a un desafiament. No caben les dues a vuitens. A Leipzig es comença a cavar una tomba.

Itàlia acostuma a esbargir-se quan travessar moments crítics. En l’agonia sembla expressar la seva millor versió competitiva. La transformació que pretén fer Luciano Spalletti requereix el seu temps. Va deixar clar el tècnic quin és el seu model. "Tots volem copiar Espanya".

Ara, en la vigília del duel crucial davant Croàcia, el tècnic dona per recuperat l’equip. "El nostre és un grup en què es pot confiar: he vist les seves cares en l’entrenament, hem parlat, m’ha agradat el seu comportament", va relatar Spalletti. "Espero que el partit amb Espanya ens hagi ensenyat moltes coses, malgrat haver-ho fet malament i del dolor que sentim", va confessar.

Croàcia mai apareix en els pronòstics, desestimada per la falta de palmarès i per la manca d’una qualitat determinant, única. Menyspreada de la terna de favorits, es troba instada a lluitar contra tot el món en contra. El repte de contravenir les previsions és el motor que l’ha conduït fins a la final i la semifinal dels dos últims Mundials.

Lectura simple

Zlatko Dalic ni aixeca la cella davant el compromís. "Hem aconseguit el resultat en altres ocasions", va dir, efectuant una lectura molt simple de la situació: "És un partit decisiu, no hi haurà pròrroga i es tracta de guanyar els tres punts. Un altre resultat ens envia a casa i no volem tornar a casa".

Itàlia en té prou amb l’empat per posar-se segona, ja que sempre deixaria Croàcia per darrere. Serà tercera perdent i tindria mínimes opcions si Albània empata o perd amb Espanya. Els comptes dels balcànics són més senzills: la victòria o l’eliminació. Si empatés, els seus dos raquítics punts mancarien de cap força per passar.

"No m’agrada utilitzar la paraula por quan parlem de futbol. Pots sentir por en altres situacions fora del futbol", va intervenir el central Alessandro Bastoni sobre la hipotètica eliminació. Spalletti s’ha esforçat a reforçar l’ànim de grup. "Hi ha partits que fan que la teva història sigui petita o gran i és a partir d’aquests desafiaments que obtens resultats importants per a les teves històries", va emfatitzar el tècnic als soterranis de l’estadi de Leipzig.

Canvis perquè sí

Spalletti efectuarà canvis, obligat per la mala imatge de diversos jugadors. "No haver-los fet entre el primer i el segon partit va ser un error meu", va assumir. Federico Dimarco passarà una prova al matí. Matteo Darmian el rellevaria a ell o a Di Lorenzo, que les va passar magres amb Nico Williams. "És com un fill per a mi", va assegurar del lateral. Jorginho també corre perill. "No va estar al seu nivell, però en part és culpa meva".

Notícies relacionades

A Dalic se li va preguntar pel declivi de Croàcia respecte a Qatar, on va acabar tercera. No va ser tan carinyós amb els seus homes: "Hem concedit més gols que llavors (cinc a Alemanya, només un en aquella lligueta) i els jugadors són dos anys més grans".

Croàcia, de moment, té més multes que punts. Dues sancions pel mal comportament dels seus aficionats i el punt de l’empat amb Albània (2-2). La UEFA li va imposar 28.000 euros de multa (bengales i llançament d’objectes) que es van afegir als 88.000 pel llançament de gots de plàstic i pirotècnia del primer dia.