El perfeccionista amic de Guardiola

Els Celtics van aconseguir el seu 18è anell, després del 4-1 contra els Mavs de Doncic, i van desfer l’empat a 17 amb els Lakers. Al capdavant de l’equip s’ha consagrat Joe Mazzulla, un tècnic de 35 anys.

Joe Mazzulla recibe el trofeo de campeón de la NBA.

Joe Mazzulla recibe el trofeo de campeón de la NBA. / Afp

1
Es llegeix en minuts
XAVIER MESTRE

Els Boston Celtics ja poden presumir d’haver guanyat 18 títols de la NBA, un més que els Lakers. Jaylen Brown, MVP de la final, i Jayson Tatum van ser claus per noquejar per 4-1 els Dallas Mavericks de Luka Doncic. Però l’artífex que ho ha fet possible és Joe Mazzulla. Als seus 35 anys és el tècnic més jove a guanyar un anell des de la temporada 1968-69, quan Bill Russell, també amb 35 anys, va dirigir els Celtics com a jugador-entrenador. Mazzulla s’ha consagrat amb un joc coral i molt atractiu basat en els triples i una efectiva defensa.

Nascut a Rhode Island, va tenir una discreta carrera com a jugador a la Universitat de Virgínia. El 2011, després de no ser draftejat a la NBA, Mazzulla va decidir fer el pas a la banqueta i va començar com a assistent a la Grenville State University. Dos anys després, va acceptar una feina com a assistent a Fairmont State, també de la segona divisió. Ja el 2016 va tenir la seva primera aproximació a la NBA a l’equip afiliat dels Celtics a la G-League, abans de tornar a Fairmont State. Entre el 2017 i el 2019 va guanyar 43 partits i en va perdre només 17.

Notícies relacionades

Aquests números li van valer perquè els Celtics el fitxessin com a ajudant de Brad Stevens. Quan a aquest el van promocionar a mànager general, els de Massachusetts van fitxar Ime Udoka i va ser l’únic de l’staff que va seguir. El 2022, problemes de codi de conducta van causar l’acomiadament d’Udoka i la promoció de Mazzulla al càrrec de primer entrenador.

El seu perfeccionisme ha provocat que els seus jugadors l’elogiïn sense fre. "Joe és un geni del bàsquet. L’hi dec tot", afirma Derrick White. El febrer d’aquest any, va visitar Pep Guardiola a Manchester. El de Santpedor li va tornar la visita en el primer partit de la final. Mazzulla, després de guanyar l’anell, va remarcar la importància de Guardiola i com el va ajudar. "Dallas té una de les defenses més intel·ligents. Vam haver de ser creatius i Pep em va ajudar en les transicions i en com moure els nois".