LA CRISI BLAUGRANA

Xavi, fulminat; Flick aterra

Xavi va enviar un missatge a Laporta, que va replicar: el va acomiadar a l’instant 

Amb una decisió inesperada, Joan Laporta ha acomiadat l’entrenador quan queda una jornada per al final de la Lliga. Li censura la falta de confiança en la plantilla i deixa el projecte en mans del tècnic alemany, que firmarà per dos anys.

Xavi, fulminat; Flick aterra
5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Laporta va fulminar ahir Xavi Hernández per obrir automàticament la porta a Hansi Flick en un altre relleu traumàtic i dolorós a la banqueta del Barça, que es carrega una altra llegenda blaugrana, com ja va passar amb Ronald Koeman. El president estava tan cansat de l’entrenador que ni ha esperat que s’acabi la Lliga, guiat pel descontrolat impuls emocional amb què governa i desconcerta el club al seu segon mandat.

Flick, en un partit amistós amb la selecció alemanya. | RONALD WITTEK / EFE /

No li ha importat destrossar l’"estabilitat" de l’entitat, argument que va utilitzar fa justament un mes per defensar la continuïtat de Xavi, ni alterar l’ambient previ fins i tot a la final de la Champions que disputarà el Barça femení avui a San Mamés contra l’Olympique de Lió. El president l’ha fulminat de manera inesperada, tip com n’estava d’ell, no només pel que deia a la sala de premsa sinó per entendre que havia infravalorat el valor real de la plantilla, enfrontats com estaven també en algunes decisions estratègiques per reforçar un equip que ha tancat la temporada en blanc. El futbol l’ha derrotat.

Matí volcànic

Tot va passar de manera imprevista en un matí volcànic a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, on es van precipitar els esdeveniments que van acabar amb l’acomiadament de Xavi. A Flick, en canvi, se l’espera dilluns a Barcelona. Arribarà avalat per la reunió que va mantenir a Londres amb Deco, director esportiu del Barça, i Bojan Krkic, membre de la comissió esportiva. Però amb l’exseleccionador alemany no hi ha cap aval millor que el de Pini Zahavi, l’agent de Lewandowski i persona de màxima confiança de Laporta, en qui va delegar els seus afers al febrer. A l’abril, Flick ja es veia treballant a Barcelona, però el pacte del sushi, formalitzat en un sopar a l’àtic del president, l’havia mantingut esperant a casa a causa d’un inesperat gir de guió.

Un mes més tard només falta oficialitzar la seva arribada com a nou entrenador blaugrana. Flick firmarà per dues temporades i vindrà acompanyat, segons informava el periodista alemany Florian Plettenberg, de Sky Sport, d’un parell d’ajudants que han treballat amb ell: Toni Tapalovic, entrenador de porters del Bayern (2011-2023), i Marcus Song, membre del cos tècnic d’Alemanya amb Löw i Flick (2016-2023). Faltaria, tot i això, una tercera peça, algú que conegui bé el Barça i el seu entorn. Peça que seria col·locada pel mateix club i procedent de la seva estructura per no deixar Flick sense una xarxa durant la seva primera experiència lluny d’Alemanya.

Tres tècnics en tres anys

Xavi, mentrestant, ha seguit el camí de Koeman, maltractats tots dos per l’erràtica gestió de Laporta, que ha perdut la coherència tècnica que va mantenir al seu primer mandat dominat per la fermesa i la continuïtat. Llavors, i en set anys (2003-10), només va tenir dos entrenadors: Frank Rijkaard li va durar cinc anys i Pep Guardiola dos, perquè el president se’n va haver d’anar, forçat pels estatuts. Ara, amb Flick, portarà tres tècnics en tres anys i dos mesos, signe de la profunda inestabilitat del club.I això es va visualitzar ahir als despatxos de Sant Joan Despí.

Tip del menysteniment presidencial que havia viscut els 10 últims dies, Xavi va agafar el telèfon i va enviar un missatge a Laporta demanant-li explicacions per tot el que estava llegint i escoltant. Que estava destituït, sense que ningú l’hi hagués dit oficialment. Però Xavi sabia que Flick ja estava més que fitxat -Laporta va trucar a l’agent de l’alemany dijous a la tarda, després d’entrevistar-se amb Deco, a la tornada de Londres– i que seria presentat aquest dilluns. Tot, a més, sense que ningú hagués citat el tècnic de Terrassa a aquesta reunió agendada inicialment per a la setmana que ve.

Sense Masip ni Echevarría

Per això Xavi, abans de començar l’entrenament, va prendre la iniciativa. Fins ara, tots els seus intents de parlar amb Laporta havien sigut en va. Ahir, no. Li va enviar el missatge i el dirigent no li va respondre per mòbil, sinó que va fer cap directament a la ciutat esportiva per acomiadar-lo de manera dràstica. Allà hi havia Deco al seu despatx. També Rafa Yuste, el vicepresident esportiu. Es va improvisar llavors una reunió de la comissió esportiva. Va ser, segons assenyalen algunes fonts, una reunió breu (20 minuts), correcta, però, en determinats moments, tensa.

Discrepància amb les baixes

A un costat de la taula hi havia Laporta, Yuste, qui més ha defensat l’entrenador, i Deco. A l’altre, Xavi, acompanyat pel seu staff: Òscar Hernández, el seu segon entrenador i germà, i Sergio Alegre, el tercer. No hi eren, no obstant, Enric Masip i Alejandro Echevarría, perquè no ho va voler el tècnic, segons va revelar Catalunya Ràdio, decebut com estava amb tots dos. Sobretot amb Echevarría,que va ser personatge clau per entendre el seu fitxatge (novembre de 2021) i igualment clau per explicar ara també la seva destitució, al sentir-se el tècnic traït per ell.

Tot el que s’havien de dir Laporta i Xavi ja ho sabien per endavant. I a la cerimònia de l’adeu, amb periodistes al carrer transmetent al minut el descontrol d’una situació que ha danyat, una altra vegada, la imatge del Barça, el president va justificar l’acomiadament perquè l’entrenador no creia realment en la plantilla.

Notícies relacionades

El tècnic, en canvi, va negar aquest argument, tot i que sí que hi havia altres profundes diferències estratègiques amb el dirigent entorn del futur d’alguns jugadors fundamentals: Lewandowski, Joao Félix i Araujo. Laporta ha acomiadat Xavi malgrat tenir contracte fins al 2025 just un mes després de ser ratificat. Queda ara l’escull legal de la liquidació, situada entorn dels 20 milions d’euros.

"Abans que jugador o entrenador soc barcelonista i només vull el millor per al club de la meva vida", va escriure Xavi en una carta de comiat a l’afició quatre hores després d’un asèptic i fred comunicat emès pel Barça. Diplomàcia i bones paraules que volen ocultar la profunda ferida, potser irreparable, entre Laporta i el tècnic.

Temes:

Barcelona