FUTBOL

Laporta reprèn la via alemanya amb els contactes amb Flick

El Barça ha negociat amb l’exseleccionador d’Alemanya per succeir Xavi. En les eleccions del 2021, quan era candidat, el dirigent ja el va voler fitxar.

Laporta reprèn la via alemanya amb els contactes amb Flick
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense dir res encara a un Xavi desorientat, que assisteix perplex al debat sobre el seu futur, Joan Laporta, el president del Barça, està a punt de concretar el que perseguia des de l’inici del seu segon mandat. Volia un entrenador alemany i és més a prop que mai de tenir-lo. El dirigent, a través de Deco (director esportiu) i Bojan Krkic (comissió esportiva), està ultimant els detalls per tancar un acord amb Hansi Flick, l’extècnic del Bayern de Múnic i de la selecció germànica.

És el que sempre ha buscat el president després de trobar-se Ronald Koeman com a part de l’herència de Josep Maria Bartomeu, i Xavi, a qui va anar a buscar en un període de desesperació, cedint als consells del seu nucli de confiança i passant per sobre del que ell pensava.

¿I què pensava Laporta? Doncs que Xavi abans d’arribar al Camp Nou havia de passar pel període d’aprenentatge que suposa dirigir el filial blaugrana, com sí que havien fet Guardiola (2007) i Luis Enrique (2008). Xavi va volar directament de Doha al Barça i això contravenia el desig del president. Laporta va acatar la fórmula perquè tampoc li quedaven més sortides.

En la campanya electoral del 2021, el candidat Víctor Font ho va fiar tot a un pòster electoral amb Xavi com a màxim responsable tècnic, sostingut i acompanyat per Jordi Cruyff, que exerciria de director esportiu. Laporta, mentrestant, apel·lava a la via alemanya, tècnics que estaven de moda llavors (Nagelsmann, Flick i Tuchel, assumit que Klopp, que ara abandona el Liverpool, era un objecte prohibit) per liderar la reconstrucció del Barça. Però no va donar cap nom, tan sols es va saber que seria Mateu Alemany el seu pilar en la gestió esportiva.

Ara, tres anys més tard i dos entrenadors liquidats (Koeman l’octubre del 2021 i Xavi ho pot ser el maig del 2024), el president ha tornat a mirar cap al centre d’Europa. Hansi Flick, que està a l’atur des que va ser acomiadat fa vuit mesos de la selecció alemanya, és el número u de la llista del president. Torna a ser en aquesta llista, com ja hi va ser el 2021.

Del cruyffisme a Alemanya

O sigui, Laporta es va entregar a l’equip de treball que havia elaborat Font i la via alemanya, sense un nom concret, va quedar ensopida. I mai oblidada pel dirigent, enamorat d’una escola que xoca, en el seu origen, amb la seva cultura absolutament cruyffista, malgrat que tot hagi quedat matisat des del moment en què Guardiola, el deixeble de Johan, va franquejar la porta del Bayern (2013-2016).

Guardiola va difuminar les ancestrals fronteres després de l’aparició prèvia de tècnics com Jürgen Klinsmann i Joachim Löw (Flick va ser el seu ajudant del 2006 al 2014), precursors del veritable canvi cultural. Tot va culminar amb la conquesta del Mundial del Brasil sobre l’Argentina de Messi el 2014. Ara és un futbol de molt més toc i sofistificació, tot i que l’eliminació en la fase de grups del Mundial de Qatar amb Flick a la banqueta va obrir un nou debat.

Enutjat amb Xavi

A Laporta, mentrestant, i una vegada consumat el seu enuig amb Xavi, a qui va ratificar el 24 d’abril en una mesura que ara no té cap valor, li agrada tornar a mirar cap a Alemanya. Té, a més, la complicitat de Pini Zahavi, un dels seus agents de capçalera, el mateix amb el qual va negociar el fitxatge de Lewandowski.

Notícies relacionades

Flick, en un moviment gens casual, va delegar la seva confiança en Zahavi el febrer passat, coincidint amb els pitjors moments de Xavi en el Barça, dies després que presentés la seva dimissió en diferit. Des d’aleshores, l’exentrenador del Bayern, que va aconseguir el sextet en la temporada perfecta, estava esperant. Flick, de 59 anys, només ha dirigit al seu país, per la qual cosa l’estimula el desafiament d’entrenar el Barça, per molt malament que es trobi l’equip i el club econòmicament.

S’acosta així la possibilitat que arribi el tercer entrenador alemany al Barça. Els precedents són Hennes Weisweiler (1975-1976), elegit per Agustí Montal per substituir Rinus Michels i que va xocar amb Cruyff, amb el qual va disfrutar d’una fugaç estada a Barcelona, i Udo Lattek (1981-1983), que va venir després en els primers anys de Núñez en la presidència. Va perdre una Lliga amb sis punts d’avantatge a cinc jornades del final i va guanyar una Recopa (1982) abans d’enfrontar-se amb Maradona, que acabava d’arribar al Camp Nou.