Handbol

"Som una família, es nota a la pista"

El pivot portuguès Luís Frade, que s’ha guanyat la renovació fins al 2026 amb la seva dedicació, afronta avui a París amb el Barça els quarts de final de la Champions contra el PSG.

"Som una família, es nota a la pista"

jordi grífol

2
Es llegeix en minuts
Jordi Grífol

Encara amb les mans enganxoses per la resina, Luís Frade (Porto, 1998) camina relaxat a l’acabar l’entrenament previ als quarts de final de la Champions contra el PSG, l’imprescindible salconduit per accedir a la sisena final four consecutiva. La marxa del millor pivot del món, Ludovic Fàbregas, ha carregat de responsabilitat el pivot lusità, que ha fet un pas endavant en la seva quarta temporada de blaugrana. Avui es disputa a París el partit d’anada i Frade està disposat a bracejar contra els físics centrals francesos (20.45 hores, DAZN, Esport 3).

"El pivot juga per servir els altres", diu sobre la seva posició a la pista el portuguès, un jugador fornit (1,93 m i 121 kg) que amaga una melena llarga al monyo de samurai. "No és fàcil", diu. "Amb la qualitat dels que tens al teu voltant és més fàcil; nosaltres, els pivots, no tenim la pilota gairebé mai. Es tracta de saber el que els teus companys volen fer per facilitar-los la vida".

Frade va arribar al Barça el 2020 procedent de l’Sporting de Portugal, just un any després d’haver sigut escollit millor pivot del Mundial Júnior del 2019. Després de tres anys a l’ombra de Ludovic Fàbregas, la seva marxa al Veszprém ha convertit el lusità, als 25 anys, en el pivot titular. "No és una qüestió de responsabilitat, són oportunitats... Aquesta va sorgir i la vaig haver d’agafar", recalca. Frade ha aprofitat la situació per fer un pas endavant, convertit en el tercer màxim golejador de l’equip a Europa (57), després de Dika Mem i Aleix Gómez. La seva dedicació sobre la pista li ha valgut la renovació fins al 2026, renovats també N’Guessan (2027), Carls Bogard (2028) i els germans Cikusa (2027).

Sis mesos lesionat

Notícies relacionades

Fa tres anys, Frade es va fer una ruptura del lligament encreuat anterior del genoll dret. Sis llargs mesos sense jugar. "No va ser fàcil. Estant sis mesos aturat sembla que siguis en un aquari, mirant com s’entrenen els altres des de la vitrina sense que tu puguis fer-ho", expressa. "El més difícil van ser els primers mesos de començar a jugar, perquè vols fer el que feies abans de la lesió i no et surt. Recordes jugar, ho tens al cap, però et falta l’explosivitat, la força, la inèrcia... Això tarda, i em veia dins de la pista i em sentia malament", afegeix.

La unió de l’equip ha sigut fonamental. "Som una petita família, ens avenim i això es nota dins de la pista". L’objectiu de Frade, únic portuguès guanyador d’una Champions –en té dues–, no és cap altre que arribar a la final four de nou. "Serà una eliminatòria duríssima", vaticina, sense donar gaire importància a la recent derrota del PSG en la final de la Copa francesa contra el Nantes (23-31). L’eliminatòria es decidirà dijous de la setmana que ve al Palau Blaugrana. n