Nadal torna a guanyar després d’un llarg calvari

«És un bon començament», deia, feliç, l’ex número u després de vèncer l’italià Flavio Cobolli (6-2, 6-3) en la primera ronda del Barcelona Open Banc Sabadell.

Nadal torna a guanyar després d’un llarg calvari

jaume pujol-galceran

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Prova superada. Rafael Nadal va tornar a sentir-se tennista i guanyar en una pista. Després de 1.087 dies sense jugar a la central que porta el seu nom, des que el 2021 va derrotar Stefanos Tsitsipas; després de 681 del seu últim partit en terra, a la final de Roland Garros, contra Casper Ruud, i després de 102 dies de la seva anterior posada en escena aquesta temporada, el 5 de gener a Brisbane, el 12 vegades campió del Barcelona Open Banc Sabadell va posar fi a la seva llarga ratxa d’absències per aconseguir la victòria contra l’italià Flavio Cobolli per 6-2 i 6-3.

Dia de final més que de partit de primera ronda. Les grades de la central Rafael Nadal de l’RCT Barcelona estaven plenes a les seves 8.000 places per rebre l’ex número 1 mundial. Aclamat només trepitjar la seva pista, ovacionat al veure’l saltar i córrer fent ziga-zagues cap a la línia de fons per començar a pilotejar, imatge habitual sempre en els seus partits, vestit de color lila suau, cinta i canellera ataronjada, sabatilles acabades d’estrenar, Nadal es presentava preparat per a la seva primera batalla.

En una llotja del fons hi havia la seva família. En l’habitual, tot el seu equip. Ni un tic de superstició oblidat per Nadal en aquesta llarga espera. Les ampolles alineades davant la cadira, als seus peus, netejant les línies abans de començar a servir, concentrat com sempre.

Nerviosisme inicial

La tranquil·litat d’estar al seu jardí, al seu club, a casa seva, no va evitar el nerviosisme. Nadal va començar servint i va perdre els dos primers punts amb una doble falta. "¡Som-hi, Rafa!", l’animaven des de la grada. Quatre punts després i després de quatre minuts s’anotava el primer joc tancant el puny. Cobolli, de 21 anys i 62è del món, li va intentar aguantar el pols, però Nadal, ara 644è mundial, estava mentalitzat, conscient de les seves limitacions, que els seus cops no estan encara afinats i més d’una vegada la seva dreta se n’anava fora de les línies.

Pendent del seu servei, d’aquests abdominals que l’han martiritzat en els últims mesos, Nadal evitava forçar, sense superar els 170 km/h. "No serviré com un boig", deia al final del partit a la pista a Tomás Carbonell, l’extennista fitxat com a comentarista per TVE.

Nadal era el primer a analitzar el partit. "Un bon inici, però no se’m trauran els dubtes en un partit i en un dia. He jugat un partit lògic, sense fer errors com una casa i feliç de tornar a competir". Des que va fer el primer break (3-1), Nadal va començar a controlar i manar davant un Cobolli que intentava mantenir el punt, però es veia desbordat. L’italià va cedir el primer set en 43 minuts i va donar la mà a Nadal a la xarxa als 85 minuts d’haver començat el partit. Nadal va celebrar la victòria amb els braços oberts, feliç.

Notícies relacionades

L’australià Alex de Miñaur (11è mundial) serà el seu pròxim rival avui (tercer torn central, no abans de les 16.00 hores). "Serà un partit de màxima exigència i no sé si podré seguir el ritme. Hi ha dubtes amb el meu cos, que és una selva", admetia Nadal. No valorava igual Stefano Tsitsipas, campió a Montecarlo, el moment de Nadal. "Crec que Rafa és el favorit. Puc tenir bones setmanes sobre terra batuda, però Rafa és Rafa, està de tornada. Està jugant un bon tennis, això no ho dubto", assegurava.

Nadal va ser rotund amb aquesta apreciació. "Crec que és una estupidesa. Sap que no és així. Avui podia ser favorit contra Cobolli però demà no ho seré contra De Miñaur, però tampoc importa. Soc feliç per tornar a jugar, per guanyar un partit, per sentir-me competitiu. Les altres coses són secundàries", deia Nadal. "No s’han de creuar línies que puguin ser perilloses. No és la setmana per pressionar, tot i que el cor m’ho demani. Cal ser honest".