Xabi Alonso conquereix una Bundesliga històrica

El Bayer Leverkusen del tècnic guipuscoà es corona per primera vegada campió i posa fi a l’hegemonia del Bayern Múnic.

Xabi Alonso conquereix una Bundesliga històrica

ALBERT GUASCH

1
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

A Xabi Alonso li faran algun dia una estàtua a Leverkusen. Per primera vegada en els seus 119 anys d’història, el Bayer 04 es va proclamar ahir campió de la Bundesliga, tallant els 11 títols consecutius del totpoderós Bayern de Múnic. La golejada sobre el Werder Bremen (5-0) va coronar una temporada sorprenent a cinc jornades del final del campionat.

El seu segon any com a tècnic en l’elit, el guipuscoà ha construït del no-res un equip infal·lible. No ha perdut un sol partit en tota la temporada. Ha batut el rècord de Pep Guardiola d’imbatibilitat en la lliga alemanya (29 jornades) i encara aspira a dos títols més: la Copa, de la qual ja és finalista, i l’Europa League, de la qual ja té quasi assegurat el pas a semifinals (2-0 en l’anada contra el West Ham).

Els 30.000 seguidors que van omplir el BayArena van celebrar una fita en la història de la ciutat, de 160.000 habitants, i del club, propietat al 100% de la farmacèutica Bayer. Van rebre l’autobús de l’equip amb bengales, càntics i soroll, multiplicats quan es va materialitzar el títol. Hi va haver invasió del camp i una avinguda va ser rebatejada amb el nom de Xabi Alonso.

El relat més fascinant

Entre Alonso i Fernando Carro, el director general del club nascut a Barcelona, han construït un equip sense estrelles que ha protagonitzat el relat futbolístic més fascinant a Europa aquest any. Va agafar el planter, l’octubre del 2022, en zona de descens i amb jugadors com Wirtz (autor ahir d’un hat trick), Boniface, Frimpong, Grimaldo i Xhaka, jugadors pels quals mai hi havia hagut duels de portatalonaris entre els grans clubs.

Notícies relacionades

És indiscutible el mèrit del tècnic de 42 anys, que ha promès una temporada més de fidelitat al Bayer. Li van xiuxiuejar ofertes seductores, com les del Liverpool i el Bayern Múnic. Les va rebutjar.

Alonso, que va aprendre de Guardiola i de Mourinho, ja va guanyar tres Bundesligues com a centrecampista del Bayern. La primera enciamera del club de l’aspirina té el seu segell. Després de cinc subcampionats al llarg de la seva història, queda enterrada per fi la llegenda negra de Neverkusen.