CICLISME

Juan Ayuso, la perla espanyola, guanya la Itzulia del drama

El corredor de 21 anys es va escapar amb Carlos Rodríguez, el prometedor escalador andalús que ja va triomfar al Tour i es va emportar l’última etapa basca.

Juan Ayuso, la perla espanyola, guanya la Itzulia del drama

SERGI LÓPEZ-EGEA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Xisclava el poble d’Eibar i els aficionats es fregaven les mans perquè era escapada de present i de futur, perquè anaven escapats els dos ciclistes espanyols que volen asseure’s a la taula dels sis elegits, quatre d’ells ferits en combat. Eren Juan Ayuso i Carlos Rodríguez. Per fi, la Itzulia va viure ahir un dia gran de ciclisme i el millor, sense caigudes, sense que ningú sortís de la carrera a sobre d’una llitera. Va guanyar Ayuso la general i Rodríguez l’etapa. Va ser el final feliç.

 Quan el tren s’atura a l’estació cal pujar al vagó, tot i que comenci a sonar el xiulet que anuncia que les portes s’estan a punt de tancar. Les oportunitats cal aprofitar-les perquè, tot i que fos una carrera terrible, conseqüències que fins i tot poden arruïnar el Tour, la Itzulia necessitava un guanyador i què millor que un corredor que apunta a coses grans i dels pocs en el pilot que s’atreveix a amenaçar els sis magnífics (Vingegaard, Pogacar, Roglic, Evenepoel, Van der Poel i Van Aert).

 Ayuso tenia darrere un equip superb i Marc Soler, que li destrossa per a ell l’última etapa, que es posa a fuga per desgastar el líder, el danès Mattias Skjelmose, que s’entrega amb duresa i que no l’hi posa gens fàcil a Ayuso.

 L’UAE que li aplana les carreres a Pogacar li va obrir la Itzulia com si es tractés d’una autopista i en l’únic dia amb cara i ulls, sense carreteres parany i sabent tothom que no hi hauria un altre esprint. En una carrera de sis dies, sí o sí, hi ha d’haver una arribada en alt, perquè, a més, simplifica el camí i perquè en ports petits, on els cicloturistes treuen fins a l’últim moc del cos, aquests ciclistes professionals, ara més preparats que en qualsevol temps passat, el pugen gairebé cantant. I és llavors quan van molts s’acumula el perill i s’originen les caigudes. Que algú prengui nota, sisplau.

Avui, la París-Roubaix

Notícies relacionades

Ayuso, 21 anys, ataca per primera vegada el jersei groc a falta de 28 quilòmetres per arribar a un Eibar bulliciós. Repeteix l’ofensiva al port final, que es diu Urkaregi i que al cim agermana Biscaia amb Guipúscoa. Allà se li uneix com si fos una aparició divina Carlos Rodríguez, 23 anys, un triomf en el Tour, un escalador de solera. Tots dos han viscut duels tan intensos com els de Van der Poel (màxim favorit avui a la París-Roubaix que ahir va guanyar Lotte Kopecky en categoria femenina) i Van Aert des que són criatures.

 I tots dos veuen que de la fuga s’ha de formar un matrimoni, per a Ayuso la victòria final i per a Rodríguez l’etapa. Ayuso rep la felicitació del seu massatgista valencià Paco Luna, que també ho va ser de Marco Pantani. És un moment immens de felicitat, petons amb la Laura, la nòvia, i amb la Trufa, la gosseta de la parella. Després amb els pares. Hi ha futur i felicitat en una Itzulia terrible, marcada per la pitjor caiguda massiva en anys.