INVESTIGACIÓ PER CORRUPCIÓ

La vida de Rubiales fora de l’RFEF

L’exdirectiu va obrir la porta a un projecte saudita al negociar la Supercopa

La Guàrdia Civil va analitzar per a la jutge del cas Supercopa l’entrada de l’expresident en el capital social de les empreses vinculades al seu amic ‘Nene’: hotels a Granada, Màlaga i la República Dominicana, comissions i un sou de 4.000 euros.

La vida de Rubiales fora de l’RFEF

CRISTINA GALLARDO

5
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’activitat econòmica de Luis Rubiales després que el mes de setembre, i segons les seves pròpies paraules, fos "forçat a dimitir" de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) pel petó no consentit a Jenni Hermoso està estretament lligada a les inversions del seu amic de joventut Francisco Javier Martín Alcaide Nene. Tots dos estan sent investigats per la jutge Delia Rodrigo per corrupció en relació amb alguns contractes firmats en els últims anys per la federació entre els quals es troben els adjudicats a la constructora Gruconsa, per a qui Nene treballava com a comercial i "gestor d’obres".

En un dels últims oficis entregats a la jutge del Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), que obra en el sumari a què ha tingut accés El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, els investigadors analitzen l’entrada de Rubiales en el capital social de les empreses vinculades a Martín Alcaide després de la seva dimissió de la federació, i apunten a la seva participació en societats per explotar hotels a Granada, Màlaga i la República Dominicana, compra de companyies, un sou mensual d’una mica més de 4.000 euros en una d’elles (Connecta 17 Consulting SL) i sospites de cobrament de comissions com a contraprestació de les adjudicacions a Gruconsa.

Quant a les societats en què apareix, en la seva constitució haurien participat, a més de Rubiales i el seu amic Nene, altres directius de l’RFEF del seu entorn més pròxim durant el període en què Rubiales presidia l’ens federatiu.

Així, el 10 d’octubre del 2022, la principal beneficiària de fons procedents de l’RFEF a través de Gruconsa (Dismatec) i una altra societat denominada InmomarLuq, administrada pel llavors membre del gabinet de presidència i després director de la selecció masculina Albert Luque, van adquirir GRX EXport Pro SL. Tan sols 10 dies més tard van ampliar capital per obrir la porta a Rubiales i persones del seu entorn en la federació, com l’advocat extern Tomás González Cueto, l’avui excap dels serveis jurídics Pedro González Segura, el responsable de màrqueting Rubén Rivera i altres directius com José María Timón i Antonio Gómez Reino.

Control després de la dimissió

Després d’aquest moviment, GRX va començar a realitzar inversions immobiliàries a la ciutat de Granada, i l’octubre del mateix any va efectuar pagaments per dos edificis a fi de dedicar-los al lloguer turístic. Finalment, després de la sortida de Rubiales de la federació, aquest i Dismatec (controlada per Nene), van comprar les participacions a la resta de socis (cada un posseeix el 50%), sent l’administradora única la dona d’aquest últim, Purificación Rufino, també investigada. No obstant, els agents no han trobat prova que s’haguessin realitzat, fins a la data, els pagaments corresponents a les compravendes de valors realitzades.

També després de la sortida de Rubiales de l’ens federatiu, l’octubre del 2023, es va constituir la societat Conecta 17 Consulting per Nene, la seva dona i dos socis més que un mes després van vendre totes les seves participacions a Rubiales per 2.999 euros, mantenint Purificación Rufino l’administració única amb una participació equivalent a 1 euro. Aquesta empresa va adquirir Explotaciones Hoteleras Nazaríes per un total de 25.000 euros, "de manera que Rubiales va aconseguir una part de l’explotació dels tres hotels regentats per Martín Alcaide a Granada i Tortox (Màlaga)", apunta l’informe.

Més inversions

D’altra banda, Rubiales també estaria realitzant inversions amb Nene a la República Dominicana. Així ho acrediten converses telefòniques intervingudes a l’exfutbolista en què aquest assenyala que explota dos hotels a Punta Cana i un projecte immobiliari denominat Cama Green "en comú amb els directius de Gruconsa". Preveuen la construcció de 60 apartaments de luxe en aquest país, per a la qual cosa s’hauria constituït la societat Almucana Inversiones SRL.

Sobre aquestes inversions a l’estranger, els investigadors han detectat que els dies 30 de novembre i 12 de desembre passat s’haurien realitzat dues transferències internacionals per import total de 567.500 euros des d’un compte bancari de Conecta 17, el soci majoritari del qual és Rubiales, a una altra societat dominicana de nom molt similar però titulada per Martín Alcaide, Conecta 17 Consulting SRL. "Addicionalment, Javier Martín Alcaide ha posat de manifest que ha de donar-li una part de la seva participació en aquestes inversions a Rubiales", afegeixen els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, citant una de les converses telefòniques intervingudes.

A més, en l’anàlisi de comptes bancaris es detecta que l’expresident de l’RFEF hauria començat a percebre ingressos periòdics d’Explotaciones Nazaríes a través de la societat Conecta 17 Consulting SL per una mica més de 4.000 euros al mes.

"Una vegada Rubiales dimiteix de la presidència de la federació comença a viatjar freqüentment a la República Dominicana i a accedir al capital social de societats vinculades al seu amic Javier Martín Alcaide, cosa que es pot correspondre amb una via per al retorn de part dels beneficis rebuts per Dismatec de la constructora com a presumpta contraprestació per l’adjudicació de projectes per l’RFEF", conclouen els investigadors.

Estadi a Aràbia

Notícies relacionades

D’altra banda, a través de trucades intervingudes a Nene la investigació ha pogut conèixer que Gruconsa "estaria planificant un macroprojecte a l’Aràbia Saudita d’al voltant de 400.000 metres quadrats per construir un estadi de futbol, una ciutat esportiva i almenys un hotel, juntament amb autoritats locals i altres empresaris". En el projecte participaria Martín Alcaide "i hi hauria mostrat especial interès Rubiales".

Seria precisament l’exdirigent "qui hagués tingut el primer accés al projecte a través del president de la federació saudita arran de les negociacions per a la celebració de la Supercopa a aquell país". Sobre aquest projecte, el directiu de Gruconsa Ángel González Segura hauria comentat al seu germà Pedro, excap dels serveis jurídics: "Aquests dos artistes [Martín Alcaide i Rubiales] són els que menys pinten". Segons l’UCO, no obstant, "la seva nul·la aportació al projecte no seria inconvenient perquè rebessin part del benefici econòmic", ja que segons el treballador de Gruconsa "si surt això, hi ha diners per a tot el món".

Temes:

Granada