Amb la il·lusió de fer història

Les tripulants del SailTeam BCN s’entrenen a Sitges. La primera competició femenina de la història de la Copa Amèrica se celebrarà a Barcelona del 26 de setembre al 16 d’octubre.

Amb la il·lusió de fer història

CRISTINA BUESA

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La primera competició femenina de la història de la Copa Amèrica de vela se celebrarà a Barcelona. Del 26 de setembre al 16 d’octubre, intercalant-se amb les regates dels sis equips absoluts, 12 equips de dones i joves lluitaran en la seva categoria. Serà la primera vegada en 37 edicions que hi ha dones. I SailTeam BCN representarà Espanya amb cinc atletes de primer ordre, medallistes olímpiques i campiones mundials en diverses especialitats. Ahir es van presentar a Sitges, on entrenen.

"Les veritables protagonistes sou vosaltres perquè inicieu una nova pàgina de la història de la Copa Amèrica", els va interpel·lar el Team principal, Guillermo Altadill. Des de la primera fila, somrients, l’escoltaven Paula Barceló, Silvia Mas, María Cantero i Neus Ballester. Faltava la cinquena persona de l’equip i una de les més experimentades, Tamara Echegoyen, que havia perdut un avió i no va poder arribar a la presentació.

De fet, Echegoyen i Barceló competeixen l’agost en els Jocs de París (la seu de la vela és a Marsella), com va explicar l’última, amb la qual cosa el repte de l’estiu és majúscul. "Ser en aquest equip és una gran oportunitat. Als Jocs i a la Copa Amèrica aparentment fem coses diferents perquè els vaixells d’ara volen, però al final és el que ens agrada, com sigui però el que ens agrada, navegar", va explicar Barceló.

Les cinc noies estan entrenant sobretot en un simulador. No tenen un AC40 propi, amb la qual cosa el seu desavantatge respecte als equips que sí que el tenen és important. Mentrestant, surten amb un altre veler més petit. Estaran al port de Sitges tot el temps que puguin, però a l’estiu ja s’instal·laran a Barcelona.

Canvi radical

Notícies relacionades

"És una oportunitat única per a nosaltres, volem avançar tot el possible en la vela femenina", va explicar Cantero, mentre que Silvia Mas va afegir que el tipus de vaixell amb el qual tota la vida han competit és completament diferent: "Estem acostumades a cordes i ara parlem de dinàmica de fluids, és diferent però enganxa molt".

Altres, com Neus Ballester, porten la vela a la sang. Filla dels campions Pepote Ballester i Neus Bover, amb només 19 anys assegura sentir-se "molt orgullosa" de formar part del SailTeam BCN: "No em posen pressió, m’ajuden amb la seva experiència, em guien", explica.