La frustració del gegantí Bayern

El colós alemany, a 10 punts del Bayer Leverkusen de Xabi Alonso en una Bundesliga que ha guanyat en les últimes 11 edicions, es juga avui el tipus contra el Lazio a la Champions. El club bavarès ja ha anunciat que acomiadarà el tècnic Thomas Tuchel a final de temporada.

La frustració del  gegantí Bayern

JORDI GRÍFOL

2
Es llegeix en minuts
JORDI GRÍFOL

Joshua Kimmich arrufava les celles mentre observava els seus companys des de la banqueta, assegut de braços plegats. La seva mirada barrejava frustració i impotència. El Bayern perdia davant el Bochum i el centrecampista acabava de ser substituït. Era la tercera derrota del conjunt bavarès en una setmana, després de cedir davant el Bayer Leverkusen i el Lazio. Tres dies després, el Bayern va anunciar que acomiadarà Thomas Tuchel a final de temporada. Amb les opcions de títol de lliga cada vegada més reduïdes, el conjunt bavarès afronta avui la tornada dels vuitens de final de la Champions contra el Lazio amb l’obligació de remuntar l’1-0 encaixat a Roma (21.00 h, Movistar+).

El Bayern va tornar a cedir punts divendres. No va passar de l’empat davant el Friburg (2-2). Feia 13 anys que no estava a 10 punts del líder, avui l’invicte Bayer Leverkusen de Xabi Alonso. Són 11 Bundesligues consecutives per a un equip que va convertir l’Enciamera –el peculiar trofeu que s’entrega al campió alemany– en un símbol de domini incontestable. Un domini que ara veu amenaçat. "L’ambient al vestidor és com si estiguéssim lluitant per evitar el descens", es va sincerar Tuchel a Bochum.

"Guanyar no és suficient, també cal dominar", explicava Thomas Müller. Per a un equip acostumat al domini absolut, guanyar la lliga en l’última jornada i amb resultats ajustats com l’any passat no és suficient. Tampoc ho és quedar eliminats a quarts de final de la Champions com va passar en les últimes tres edicions, caient davant el Manchester City, el Vila-real i el PSG respectivament.

Julian Nagelsmann, per qui van pagar 25 milions d’euros, va ser fulminat abans d’acabar la seva segona temporada. Tampoc van tenir continuïtat Carlo Ancelotti, Jupp Heynckes, Niko Kovac, Hansi Flick o el mateix Tuchel. Sis entrenadors des de la marxa de Pep Guardiola el 2016, que va estar tres campanyes a la banqueta.

Les lesions estan sent un dels principals problemes de Tuchel. Divendres, en l’empat contra el Friburg, el tècnic només va poder comptar amb set suplents a la banqueta. Leroy Sané, Gnabry, Coman, Boey, Sarr i Mazraoui són a la infermeria, de la qual recentment ha sortit Alphonso Davies després d’un mes de baixa.

Reconstruir la plantilla

Notícies relacionades

Els últims 17 anys, el Bayern no ha arribat als quarts de final en només tres ocasions. Amb l’equip començant a claudicar en la Bundesliga a 10 jornades del final, seguir viu en la Champions és clau, i no fer-ho podria provocar que la directiva estudiés de nou la situació de Tuchel.

Max Eberl, nou director general esportiu del Bayern després de 13 anys al Borussia Mönchengladbach, i el director esportiu Christoph Freud –17 anys al Red Bull Salzburg– són els encarregats de trobar nou entrenador per a la temporada vinent i de reconstruir un equip que poc s’assembla que va aconseguir el sextet el 2020 amb Hansi Flick de tècnic. D’aquella plantilla, queden cinc futbolistes –Goretzka, Gnabry, Neuer, Kimmich i Müller–, i els tres últims acaben contracte el 2025, igual que Davies i Sané.