Raphinha i el ‘llop’ Lamine

El brasiler i el jugador del planter competeixen pel lloc d’extrem dret. Només han coincidit en vuit partits, i en vuit més s’han substituït mútuament. Les dues lesions del brasiler van obrir la porta del juvenil, que s’ha atrinxerat, i amb èxit, en la titularitat.

Raphinha i el ‘llop’ Lamine

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Raphinha ha vist les orelles del llop. Del llop Lamine Yamal, un juvenil amb pinta angelical que emana tendresa, però que amenaça de devorar-lo. L’adolescent (16 anys) és una fera que l’intimida perquè amenaça el seu estatus de titular. En la competència directa, Lamine Yamal –més ben dit, Xavi– l’ha retingut a la banqueta.

Raphinha creia que se li obria el cel amb la marxa d’Ousmane Dembélé per convertir-se en l’amo exclusiu de la banda dreta. La lesió muscular del francès li va permetre assentar-se i va acabar firmant un curs notable: 10 gols i 12 assistències.

Raphael Dias Belloli probablement va suposar que la segona campanya seria millor amb la doble confiança de la nul·la pressió aliena i el suport de l’entrenador, i alleugeriria el pes del seu cost, els 58 milions més 9 en variables que l’han convertit en el fitxatge més car del lustre de la crisi: des dels 120 més 15 de Griezmann. Però el cadet que va trencar rècords de precocitat des del seu debut en el Barça-Betis (abril del 2023) no estava de visita ni disfrutava de premi pels seus mèrits escolars.

Sense ser encara major d’edat, Lamine Yamal no és un suplent que mastega els minuts de les escombraries. Ja és internacional absolut amb Espanya i ha exhibit un rendiment sostingut que l’ha situat en la primera elecció de Xavi. Així s’ha vist en els últims quatre partits, amb Lamine Yamal al camp i Raphinha a la banqueta. Fins que l’entrenador va poder donar un descans a la promesa, que va disputar el partit gran (Nàpols) i el va alliberar en el petit (Getafe) després d’encadenar vuit titularitats seguides.

La revenja de l’expulsió

"Lamine serà un davanter d’alt nivell, i competir amb ell és un privilegi, un honor", va manifestar Raphinha després de brillar davant el Getafe, amb un gol i una assistència. L’empenta del brasiler va confirmar que no hi ha millor teràpia motivacional que la banqueta. També per a un internacional de 27 anys i un gran torneig (la Copa Amèrica) en l’horitzó. Niava al cap una altra raó que excitava la seva voluntat: la revenja del primer partit, quan va ser expulsat al tornar a Gastón un dels nombrosos cops furtius que li va donar. Li van caure dos partits. Com a Xavi, que va perdre la compostura al final. "Tenia més ganes, era un partit especial", va reconèixer Raphinha, que dissabte a Montjuïc es va veure aparellat amb Djené. Va córrer tant i tan de pressa, que el defensa no va poder agafar-lo ni una sola vegada.

"La competència ens farà millors a Lamine i a mi", entén Raphinha, conscient que haurà d’esprémer-se en cada cita si vol conservar el privilegi de ser entre els 11 primers. Ha perdut pistonada per les dues lesions musculars que ha patit, al bíceps femoral de cada cama, i només ha disfrutat de 14 titularitats en 38 partits.

Notícies relacionades

Lamine Yamal únicament ha deixat de jugar dos partits de Copa per la sanció que arrossegava de la seva època amb el juvenil, i el de descans davant el Getafe. Supera el seu parell en partits i minuts jugats. No obstant, un i l’altre han aportat a l’equip cinc gols per igual. Potser aquí arrela la diferència de la desigual experiència d’un i l’altre.

Són competència directa a l’extrem dret, tot i que Raphinha, en els dies de marcador incert, ha exercit de carriler a l’esquerra. Han coincidit tan sols en vuit partits, i en vuit més s’han substituït mútuament. Deu anys més gran que Lamine, a Raphinha l’inquieten els udols del llobató.