actualitat blaugrana

La llarga fugad’executius del Barça

L’Espai Barça  és l’àrea del club que ha tingut més canvis, amb cinc sortides

La marxa de Maribel Meléndez, la més alta executiva del club, evidencia el desgast de la gestió sota el comandament de Laporta.

La llarga fugad’executius del Barça

ALBERT GUASCH

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

La fuga d’executius del Barça de Joan Laporta no sembla tenir fi. És un degoteig constant des que va prendre possessió de la presidència per segona vegada, el març del 2021. Com si emetés radioactivitat, el màxim mandatari blaugrana crema talent a un ritme impactant. L’última, Maribel Meléndez, la més alta executiva del club, abandonarà aquest dijous el seu càrrec de directora general corporativa, al qual va accedir de la mà de Ferran Reverter, el flamant CEO, que ja va tocar el pirandó menys d’un any després d’assumir el càrrec.

Són més de 20 els alts càrrecs que han deixat de pertànyer a l’estructura del club des que Laporta va tornar a la butaca presidencial. En el cas de Meléndez, com tants d’altres, s’exposen "motius personals". Alguns van ser forçats a marxar, molts d’altres van optar per emprendre o buscar una nova sortida professional. La raó veritable mai sol exposar-se de forma pública. No convé a cap de les parts.

No sol ser fàcil treballar al Barça. Qualsevol càrrec amb responsabilitat sol estar subjecte a una infinitat d’interferències. I en el mandat de Laporta resulta particularment evident. El president presumeix de posar en sintonia els alts executius de cada departament, però en vista de l’hemorràgia d’acomiadaments i dimissions, aquesta connexió es produeix a costa de perdre talent i envoltar-se de persones afins, ja sigui per via de l’amistat o familiar.

Meléndez, la sortida de la qual va ser exposada en primer lloc per Mundo Deportivo, tenia un enorme pes al si de la institució. No és un nom ni una cara coneguda, però portava a terme una feina essencial entre bastidors. Solia executar les negociacions de tots els grans contractes, les anomenades palanques incloses. Va ser, per exemple, qui va negociar amb Goldman Sachs tota l’estructura de finançament de l’Espai Barça. També va ser instrumental en perfilar els contractes amb Limak.

Un president executiu

Se la va veure i va escoltar en públic en la roda de premsa d’exposició de l’acord per costejar el Camp Nou i els voltants. Ho va fer al costat de Laporta, el vicepresident Eduard Romeu i el director financer, Manel del Río, que està cridat a assumir la seva vacant. Laporta, un president amb perfil executiu, va optar al seu dia per no cobrir el buit deixat per Reverter.

La marxa de la directora general, que va entrar al club després de set anys com a directora financera i de planificació de BuildingCenter, empresa immobiliària de LaCaixa, genera de fet un nou buit a l’Espai Barça. Els canvis de responsabilitat en el "macroprojecte de club, de ciutat i de país" a què sol referir-se Laporta es produeixen amb una freqüència sorprenent. Meléndez liderava el projecte junt amb Joan Sentelles, amic d’infància de Laporta.

Llauradó, l’únic directiu

Són cinc les sortides. Laporta es va desfer primer de Bill Mannarelli, màxim responsable del projecte amb Josep Maria Bartomeu. El va reemplaçar Ramon Ramírez, director de Patrimoni que va acabar per dimitir el juny del 2022. Àlex Barbany va passar llavors a ser el director executiu i, per tant, màxim responsable d’explotació de les instal·lacions blaugrana. Ho va deixar a finals de setembre sense que el club hi oposés resistència.

Però abans, quan es va apostar de forma discutida per la constructora turca Limak per a la remodelació del Camp Nou, va presentar la dimissió Jordi Llauradó, l’únic directiu que ha abandonat Laporta. Llauradó era el supervisor de l’Espai Barça, ja que era l’únic constructor de la directiva. Com membres de la Comissió Espai Barça també van marxar l’economista Jaume Llopis i l’empresari José Elías.

El cas de Jaume Giró

El degoteig de fugides va començar per algú que no va arribar a prendre possessió de cap càrrec. Jaume Giró, cridat a ser l’home fort dels comptes de la nova junta, va anunciar que s’apartava just després que Laporta derrotés Víctor Font i Toni Freixa en les eleccions presidencials. Posteriorment es convertiria en conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat.

Notícies relacionades

A partir aquí, hi va haver acomiadaments costosos i fugues d’executius de tots els departaments, alguns de més sorollosos que d’altres. Tots sense retrets ni crítiques públiques. Una altra cosa és el que s’explica a la rebotiga de les confidències. Quant a tècnics, Laporta n’ha perdut cinc, set si s’inclouen ja Xavi i Giráldez (Koeman, García Pimienta, Lluís Cortés, Jasikevicius i Xavi Pascual).

Alhora, i segons va avançar el diari Ara, Laporta ha incorporat el nord-americà Bryan Bachner com a director general de Barça Vision. Bachner compagina el càrrec amb el de director de l’oficina del club a Hong Kong i la de Nova York. Abans va ser director de CSSB Limited, l’empresa de Joan Oliver, CEO del Barça en el primer mandat de Laporta, que va acabar amb la desaparició del Reus Deportiu.