futbol

Espanya se cita amb la història i mira als Jocs

La selecció espanyola s’enfronta avui a Sevilla amb els Països Baixos en la semifinal de la Nations League amb el bitllet a París en joc

Espanya se cita amb la història i mira als Jocs

maria tikas

2
Es llegeix en minuts
maria tikas

Ha arribat el moment. Aquest amb el que totes les futbolistes de la selecció espanyola –i les que per desgràcia segueixen a casa– van somiar. "Participar en uns Jocs és el que em queda per fer", deia Aitana Bonmatí després de guanyar-ho tot aquest any, també la Pilota d’Or. I el bitllet a París passa per Sevilla.

La selecció juga avui el seu partit més important de la història a terra espanyol. La campiona del món rep a La Cartuja els Països Baixos en la semifinal de la UEFA Women’s Nations League amb un doble al·licient: el pas a la final i una plaça en els Jocs Olímpics d’aquest estiu.

Si derrota el combinat neerlandès, Espanya estarà a la final de la Nations League del dia 28 de febrer –l’altra semifinal la juguen avui França i Alemanya– i també tindrà una plaça assegurada en els Jocs de París. Si perd, la seva participació olímpica dependrà del que faci França, selecció amb plaça assegurada perquè és l’amfitriona. Si França derrota Alemanya i Espanya perd, l’últim bitllet als Jocs es jugarà en el partit pel tercer lloc.

El precedent del Mundial

L’última vegada que Espanya i els Països Baixos es van veure les cares va ser en el Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda, l’11 d’agost passat, en els quarts de final, amb una victòria sense precedents per a la Roja. Mariona Caldentey va avançar el combinat nacional en els minuts finals, Van der Gragt va empatar en el temps afegit i Salma Paralluelo va anotar el gol de la victòria en la pròrroga. La resta és història i aquest equip ja llueix una estrella al pit.

Espanya va aconseguir la seva plaça en aquesta final a quatre de la Nations League després d’una fase de grups pràcticament perfecta i malgrat tot el soroll al voltant de la selecció a principis de temporada, amb el cas Rubiales, la destitució de Jorge Vilda, el nomenament de Montse Tomé al seu lloc o la cimera d’Oliva. Cinc victòries i una derrota insignificant contra Itàlia.

Els Països Baixos, per la seva banda, es van classificar durant l’última jornada, gràcies a un doblet de Damaris Egurrola en el temps afegit que deixava Anglaterra fora.

Notícies relacionades

Sobre la presència o no d’Alexia Putellas en la semifinal, no es va voler pronunciar Montse Tomé en la prèvia, tot i que és segur que està descartada. "Quan acabi, valorarem com estan les futbolistes. Alexia està bé en el seu procés de readaptació, està entrenant el que pot". "No donaré pistes al rival. Tenim un objectiu important que és estar en els Jocs Olímpics", va reiterar davant la insistència de la premsa.

Irene Paredes, mentrestant, va destacar la velocitat de Beerensteyn i la importància d’estar concentrades perquè no els guanyi l’esquena. "Sabem que correm riscos i n’haurem d’estar molt pendents". I va aprofitar l’ocasió, la capitana, per fer "una crida a l’afició, s’ho passaran bé". Així ho va deixar clar: "Jugar a casa és una oportunitat; no és la millor situació que canviïn l’estadi 15 dies abans [el partit s’havia de disputar a Cadis], però confiem que l’afició vingui a animar-nos". Pot ser la seva gran nit.