Una excel·lent mitja hora posa el Girona a quarts de la Copa

L’equip de Míchel va entrar com un vendaval en el partit i es va carregar el Rayo amb tres gols en 26 minuts. Els gironins accedeixen als quarts per segona vegada.

MARCOS LÓPEZ

3
Marcos López

Amb una superba mitja hora, plena de bellesa, gols i joc ofensiu, en va tenir prou el Girona per ficar-se als quarts de final de la Copa del Rei després d’esclafar un Rayo que no entenia res. Mitja hora inoblidable perquè va tenir absolutament de tot. Si algú ve a Montilivi, tot i que sigui en una àrida nit hivernal, sap que aprofitarà cada un dels minuts perquè assisteix a una cosa tan nova com sorprenent.

L’antic futbol fusionat amb el modern. Jugadors que entenen el joc i a més disfruten del joc. Nois joves, com Miguel, que revolucionen el rol de lateral esquerrà –¿és volant? ¿o interior? ¿o extrem?– o gent amb tant d’ofici que dignifica el seu esport, com si fos Portu. Esforç i altruisme al servei del col·lectiu, capaç de ser decisiu en els dos gols de Stuani, un nou que mai es rovella per molt que li toqui viure a la banqueta a l’ombra de Dovbyk.

Portu, l’estrella

Potser no surt en cap portada, però Portu va ser l’estrella de la nit. L’1-0 no s’entén sense aquella cama que estira –i això que és petit– per prolongar la passada de Tsygankov, ¡que elegant i precís és aquest fred i impassible ucraïnès!, i assistir el capità. En el penal, va lluitar Portu amb intel·ligència i astúcia per provocar una pena màxima que no era enlloc. Només en la seva determinació i entrega. Així va néixer el 2-0.

El Rayo mirava espantat el marcador. Ni 20 minuts de partit i ja havia rebut dos gols del Girona, un equip que no negocia el futbol. Només l’entén mirant a l’atac, mentre Montilivi ja cantava "¡Míchel, català, Míchel, català!", preludi que el millor encara estava per arribar. Ni mitja hora i Portu, un tipus amb gana infinita, es va reclinar a la banda dreta per firmar una centrada enverinada a què va donar categoria de gol Blind, un central esquerrà apropant-se al costat dret de l’àrea. ¿Què dimonis feia Daley allà? No es facin preguntes normals per a un equip gens normal.

Antal debuta i brilla

És un equip extraordinari, capaç de devorar el Rayo en 26 minuts que van vorejar la perfecció: nou rematades, quatre a porteria i tres gols. Però, com es va veure a Almeria, també és el Girona un equip imperfecte, que es recrea amb el seu atreviment. Ho va fer amb el 0-0, quan un greu error de Juanpe no va quedar penalitzat. La malaptesa de Solís, un jove i potent migcampista que es va enredar amb la pilota a la zona més perillosa que hi ha –la frontal de l’àrea– va donar arguments a Míchel.

I el Rayo, amb dignitat, va aprofitar aquest regal per maquillar el marcador, que no el joc. I aquest error, innocent error de joventut de Solís (19 anys té el colombià), va llastar el seu joc i va embrutar la bellesa de l’espectacular mitja hora del Girona. A més, és clar, de desencadenar l’enuig de Míchel, el tècnic de Vallecas, que el va reprendre des de la banda. L’entrenador del Girona va prendre unes decisions dràstiques al descans. Va treure Arnau i va posar Yan Couto. Va treure Juanpe i va fer debutar l’hongarès Antal Yaakobishvili, un central jove (19 anys) i gegant (mesura 1,93 metres), germà de Yako, el porter del juvenil del Barça.

L’inici de la segona meitat no es va assemblar en res al de la primera. Ni la nit, perquè es va girar un incòmode i fred vent sobre Montilivi, que va viure una de les seves pitjors entrades, amb tot just 7.911 espectadors. Míchel continuava enfadat perquè el seu equip perdia pilotes absurdes.

A l’hora de partit va protegir Tsyngankov i Yangel Herrera, que surten de lesions. El Rayo va detectar la debilitat del Girona. Llavors va emergir l’Antal gegant, que va evitar el segon gol del Rayo i va salvar la cara a Blind creuant-se amb astúcia per evitar el xut de Falcao. Error greu de Daley, encert monumental d’Antal, res impressionat per Falcao (37 anys) ni per l’escenari.