Xavi anirà al Tribunal Suprem per un pols amb Hisenda

El tècnic ha aconseguit una victòria parcial davant el fisc pels seus drets d’imatge com a futbolista, però anirà a l’alt tribunal per no pagar 2,5 milions.

Xavi anirà al Tribunal Suprem per un pols amb Hisenda
2
Es llegeix en minuts
Alberto Muñoz

Xavi Hernández no es dona per satisfet amb la victòria parcial davant Hisenda que va decretar recentment l’Audiència Nacional i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts properes al tècnic català, l’entrenador ha decidit elevar el seu cas al Tribunal Suprem. Ho fa per defensar la forma en què va tributar els seus drets d’imatge quan encara era jugador del Barça i, així, intentar anul·lar completament els 2,5 milions d’euros que li reclama el fisc.

Els magistrats de la Secció Quarta de la Sala Contenciosa-Administrativa van decretar a principis d’octubre la seva victòria, tot i que només parcialment, en una sentència a què ha tingut accés aquest diari. En el text es detalla com el tècnic va vehicular la seva tributació a través d’una societat al seu nom, reduint, segons defensa el fisc, la base imposable i per tant minorant els impostos que va haver de pagar per aquests ingressos. Una "simulació", explica la sentència, amb l’única finalitat d’obtenir un benefici fiscal.

No obstant, com ja s’ha produït en altres ocasions -Dani Alves, per exemple, s’ha deslliurat des de la presó de pagar diversos milions d’euros per un tema similar–, la justícia està reconeixent en les seves últimes decisions errors de la inspecció sobre com s’havien de tributar els drets d’imatge, i, per tant, anul·lant liquidacions que considera que van ser incorrectes.

En el cas de Xavi, Hisenda li reclamava 2,5 milions per l’impost de societats dels exercicis 2013 i 2014, dels quals només s’ha anul·lat una part. "No volem parlar de quantitats per no entorpir un procés de recurs encara obert", afirmen davant aquest diari fonts properes a l’entrenador, que transmeten optimisme amb el procés.

"Simulació"

Malgrat aquest triomf, Xavi reclamava diverses coses més en què l’Audiència Nacional no li ha donat la raó, ja que els seus magistrats consideren que, per exemple, no va tenir raó a l’hora de discutir com s’havien de retenir els impostos pel que li pagava el Barça.

Notícies relacionades

Tampoc li donen la raó en el fet que, al parer d’Hisenda i de l’Audiència Nacional, fos el FC Barcelona el que pagués a l’agència de representació de Xavi per realitzar un treball que beneficiava el mateix futbolista era una "simulació" que tenia l’única finalitat del "benefici fiscal" del llavors campió de l’Eurocopa 2012 i del mateix club.

"Les parts aconsegueixen el seu objectiu, que és que [Xavi] declari menys import de rendiments de treball i el club pot descomptar-se un IVA suportat que d’una altra manera es perdria", diu la sentència, que apunta que es tracta d’un "mecanisme artificiós que necessàriament requereix intencionalitat i coneixement". Els dos anys investigats són, pràcticament, els dos últims que Xavi va passar al Barça, ja que el maig del 2015 va anunciar la seva sortida del club per anar a jugar a Qatar. Allà es va retirar definitivament el 2019 i va ser on va començar la seva carrera com a entrenador. La sentència, datada a principis d’octubre, recull com Xavi va utilitzar Galileu 136, SL, una societat participada per ell gairebé al 100%, per "gestionar els drets d’imatge de forma exclusiva, així com els ingressos que se’n derivin, a tot el territori nacional".