El joc d’Aitana i els gols de Mariona esquincen Suècia

Les campiones del món tanquen l’any amb una exhibició a Màlaga, una actuació que no obstant no aclareix el futur de la seleccionadora Montse Tomé al capdavant de l’equip.

JOAN doMÈNECH

2
JOAN DOMÈNECH

Va aparèixer Aitana Bonmatí i es va fer la llum. La brillantor de la Pilota d’Or va il·luminar ahir a la nit a Màlaga el camí d’una de fantàstica remuntada d’Espanya en l’intranscendent partit contra Suècia, que se’n va anar al descans celebrant un 1-3 i va tornar 45 minuts després maleint un 5-3. L’entrada de la interior blaugrana a l’hora de joc va esperonar l’equip perquè quallés una formidable reacció que va culminar Mariona Caldentey amb dos gols i la guinda de Fiamma.

Espanya va tancar l’històric any del futbol femení amb un partit que va resumir el millor i el pitjor: un lamentable inici que s’afegia a la matussera actuació contra Itàlia davant una Suècia que podia estar tan desmotivada però que va esprémer el seu orgull, i un desplegament de futbol que va superar les pròpies debilitats, concentrades totes en la línia defensiva.

"Hem de millorar moltes coses. Fer cinc gols a Suècia costa molt i cal estar contentes amb l’actitud de l’equip, però no ens poden marcar tres gols tan ràpid", va verbalitzar Mariona, artífex destacada del fi de festa espanyol que deixa incerteses. Per exemple, la continuïtat de Montse Tomé, la seleccionadora, l’últim vestigi que queda de la incompleta renovació empresa en la federació.

Gol als 38 segons

Un gol als 38 segons i el tercer en el minut 29 són prova fefaent del rigor perdut durant el trasllat de Pontevedra a Màlaga. Es va omplir el Pasarón i va lluir mig buida La Rosaleda, estadi que es va divertir molt més.

Suècia va esquinçar la defensa d’Espanya, tot i que la laxitud de les nòrdiques a darrere va ser molt similar, cosa que explica el festival golejador de la nit. La portera Jennifer Falk, extraordinària, va retardar tot el que va poder la possibilitat de la derrota fins que la furiosa volea de Mariona va doblegar les seves sòlides mans. Enderrocada l’última barrera, es va consumar la remuntada espanyola.

Tomé va optar per petits canvis en l’alineació. El més cridaner, el de Maite Oroz per Aitana Bonmatí, que es va indisposar en el descans contra Itàlia. La blaugrana va aparèixer quan el partit s’havia trencat. Mariona es va reactivar per col·laborar en la reacció que de seguida es va advertir i Salma es va il·lusionar a rebre més pilotes en l’àrea.

L’inici de la segona meitat havia repetit el de la primera, tot i que amb diferent desenllaç, ja que la diferència del marcador es va retallar. Blackstenius va rematar al travesser però Athenea del Castillo va disparar a plaer un meravellós centre d’Olga Carmona. Tan meravellós com el que havia servit a Salma Paralluelo per a l’1-1, també lliure de marcatge dins de l’àrea groga. Tomé va posar la primera pedra apuntalant la defensa amb Laia Codina en el descans i després agitant el futbol amb l’entrada d’Aitana. Les mundialistes, llavors, van veure la llum, massa encegadora per a Suècia.