AUDIÈNCIA NACIONAL

La fiscal veu indicis sòlids contra els imputats pel cas Rubiales i no demanarà més diligències

El final de la primera meitat de la temporada del Pachuca a Mèxic i la convocatòria de la selecció acosten el testimoni de Jenni Hermoso a l’Audiència Nacional

La fiscal veu indicis sòlids contra els imputats pel cas Rubiales i no demanarà més diligències

José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts

Indicis sòlids d’agressió sexual i coaccions en la conducta de Luis Rubiales i de la comissió del segon dels delictes per part de la resta d’imputats pel petó no consentit a la jugadora de la selecció Jenni Hermoso a la final d’Austràlia. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat la Fiscalia després d’escoltar els nombrosos testimonis que han desfilat ja per l’Audiència Nacional per donar la seva versió sobre el que va passar davant el jutge Francisco de Jorge.

Fonts del Ministeri públic assenyalen a El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, que, a falta d’escoltar la mateixa jugadora, no creuen necessària la pràctica de més diligències per donar per finalitzada la instrucció d’aquesta qüestió, amb independència que l’acusació particular i les defenses sí que puguin fer-ho. La decisió de prolongar o no la investigació judicial depèn, en tot cas, del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1, que de moment manté l’ordre per la que Rubiales té prohibit acostar-se a menys de 200 metres de la seva víctima.

Amb independència de l’acusació que es mantindrà respecte a Rubiales, la Fiscalia entén que de moment també existeix material per afirmar que hi va haver delicte de coaccions –que es castiga amb penes de sis mesos a dos anys de presó– imputable a l’exseleccionador femení Jorge Vilda i als directors de la selecció masculina, Albert Luque, i de màrqueting de l’RFEF, Rubén Rivera, tots dos encara empleats federatius. No està previst de moment que des de l’acusació pública es demani que s’incrementi el nombre d’investigats.

Declaració de Jenni Hermoso

Queda encara pendent, en tot cas, una prova crucial, la declaració a l’Audiència Nacional ha de deixar encara la mateixa Hermoso, que servirà per corroborar o no el que ja va dir al seu dia davant la fiscal del cas, Marta Durántez, i que va servir perquè aquesta fes el pas d’interposar es baralla.

El contingut d’aquestes manifestacions no va transcendir en el seu moment, però unes setmanes després part de l’interrogatori es va filtrar a través del programa ‘Código 10’ de Telecinco. En la compareixença Hermoso va manifestar que el petó no va ser consentit i que no es va sentir respectada com a persona i futbolista en el moment de passar els fets. «M’estaven sotmetent a una cosa que jo en cap moment vaig buscar ni vaig fer per trobar-me amb aquesta situació», va revelar.

Es tracta d’una versió totalment diferent de la de Rubiales, que davant el jutge De Jorge va defensar que el petó va ser una «mostra d’afecte» que es va produir de manera «natural», a la llum de «milions d’ulls». A preguntes de l’advocat d’Hermoso va insistir que l’esdevingut s’emmarca en una «celebració totalment extraordinària» i que va preguntar a la jugadora abans de fer-li el petó i que va passar «amb consentiment».

Des del principi, ni l’instructor de la causa ni la representant del Ministeri Públic han tingut cap intenció d’obligar Hermoso, que juga al club mexicà Pachuca, a interrompre la seva temporada per agafar un vol amb destí a Espanya. Però aquesta situació podria haver canviat després de l’eliminació del seu equip en els ‘play-off’ del torneig Apertura i la convocatòria de la selecció espanyola de futbol femení prevista per a la primera setmana de desembre. El Pachuca no reprendrà la seva competició fins després de Nadal, així que és previsible que la declaració es produeixi en les pròximes setmanes.

Compareixença presencial

Segons fonts jurídiques, l’interès del magistrat és que la seva compareixença sigui presencial i no mitjançant videoconferència, ja que en aquest últim cas es perd una immediatesa que es creu clau en una qüestió relativa a una agressió sexual. Això no vol dir que s’estigui reservant la seva citació per al final de les diligències, o almenys aquest no és l’interès de la Fiscalia, que vol escoltar-la quan a la jugadora millor li convingui en funció de la seva agenda i la seva presència o no a Espanya.

Les últimes declaracions, com l’efectuada aquest dijous pel president del Comitè Nacional de Futbol Femení, Rafael del Amo, i d’un amic de Hermoso, han entrat en clara contradicció amb les versions de Rubiales i Vilda en relació amb les pressions realitzades a través de Rafael Hermoso, germà de la jugadora, durant el vol de tornada des de Sydney. 

Si els dos imputats van negar que es busqués cap intermediació, Del Amo ha reconegut davant el jutge que va presenciar com Rubiales indicava l’exentrenador que parlés amb Rafael per tractar que la davantera restés importància al que havia passat. Al seu dia, aquest ja va apuntar a Vilda com a autor directe de les pressions i en el mateix sentit han declarat altres jugadores i una amiga personal de Hermoso també present durant el viatge.

Per la seva banda, Vilda va manifestar davant el jutge que «no li entra a ningú al cap» que el seleccionador de manera pública, en un avió, pugui pressionar o coaccionar o dir alguna cosa de manera hostil o amb amenaces a una persona que coneix des de fa temps, «que és el germà d’una jugadora que li té aquest especial apreci», incardinant la seva conversa amb Rafael en una cosa molt diferent d’unes coaccions. 

Testimonis sospitosos de mentir

En el cas d’altres testimonis, la Fiscalia ha detectat fins i tot que s’ha faltat «deliberadament a la veritat», com va assenyalar expressament dimecres passat en relació amb José María Timón Iglesias, que va exercir com a director de gabinet de l’expresident Rubiales. 

Notícies relacionades

A més de fer-ho a l’avió, les pressions s’haurien produït al mateix camp, després de produir-se els fets, i fins i tot durant un viatge posterior a Eivissa de les jugadores, per la qual cosa la Fiscalia va defensar en el seu escrit d’interposició de la querella l’existència de «fustigació» contra la jugadora. Una altra part de la investigació se centra en la nota de premsa que va fer pública la Federació unes hores després que el petó es viralitzés, en què es van atribuir a Hermoso unes manifestacions falses negant que hagués existit un petó inconsentit.

Les indagacions compten fins i tot amb un informe pericial sobre un expert en lectura de llavis aportat per la defensa de Rubiales, que exerceix la lletrada Olga Tubau, dirigit a demostrar que sí que es va demanar l’esmentat permís.