Mor Bobby Knight, l’entrenador de bàsquet que va impedir l’or a Espanya

El tècnic, que ha mort als 83 anys, va dirigir la selecció nord-americana de Michael Jordan i Ewing que va guanyar Espanya als Jocs Olímpics de Los Angeles 1984

Mor Bobby Knight, l’entrenador de bàsquet que va impedir l’or a Espanya

Mandel Ngan / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 1984, la selecció espanyola de bàsquet va aconseguir la seva primera medalla olímpica. La plata. L’or es va quedar als Estats Units, que comptava amb uns joves Michael Jordan, Pat Ewing o Chris Mullin, dirigits pel llegendari Bobby Knight. L’entrenador nord-americà ha mort aquest dimecres als 83 anys a la seva casa a Bloomington, segons va informar la Universitat d’Indiana en un comunicat. Un dels entrenadors més premiats del bàsquet universitari nord-americà, no exempt de polèmica pel seu caràcter irascible i el mal tracte a jugadors i àrbitres.

Bobby Knight va aconseguir tres títols de la NCAA, la lliga universitària, als capdavant dels Indiana Hoosiers, i va arribar a guanyar 902 partits entre els tres equips que va entrenar –Army, Indiana i Texas Tech–, cosa que el converteix en el sisè entrenador amb més victòries en la història del bàsquet universitari. Quan va deixar les banquetes, el 2008, aquests 902 triomfs en 42 temporades el situaven al cim del rànquing.

Després d’una curta carrera de jugador, als 24 anys es va convertir en l’entrenador més jove a debutar a l’NCAA, dirigint l’equip de l’acadèmia militar. Ja als Indiana Hoosiers li va arribar la consagració, aconseguint el 1976 una gesta que encara no ha sigut superada. Els Hoosiers van aconseguir el títol sense perdre un sol partit (32-0).

Excessos i polèmiques

Notícies relacionades

Membre del Saló de la Fama del bàsquet des de 1991 i de l’NCAA des del 2006, Knight va ser protagonista de nombrosos excessos i polèmiques a causa del seu caràcter autoritari i irascible. Rivals, àrbitres i jugadors del seu propi equip van ser víctimes dels seus estirabots. Precisament després de nombroses accions violentes, com agafar del coll un dels seus pupils, l’any 2000 Indiana va acabar acomiadant-lo. Malgrat això, Texas Tech decidiria contractar-lo, fins que el 2008 va decidir deixar les banquetes.

A Los Angeles, la selecció espanyola d’Antonio Díaz-Miguel –a qui Knight va considerar el millor entrenador no nord-americà– va canviar la història del bàsquet espanyol. Aquest combinat, amb figures com Epi, Solozábal, Fernando Martín o Iturriaga, va aconseguir tombar Iugoslàvia en semifinals. Contra els Estats Units de Knight no va poder ser, però aquesta generació i la seva plata van marcar un abans i un després i van acabar sent precursores dels numerables èxits que ha aconseguit el bàsquet espanyol.