Nova crisi entre Madrid i Barça: Florentino no té ganes de veure Laporta (capítol II)
5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ja són dues negatives. I en un mateix any. Florentino Pérez no va voler venir al Camp Nou (març 2023), llavors escarmentat com estava el Madrid pel cas Negreira, on es va presentar fins i tot com a acusació particular, cosa que va enervar el Barça. I ara (octubre 2023), el president blanc tampoc vol visitar Montjuïc argumentant que el tuit de Mikel Camps, portaveu adjunt de la directiva blaugrana, contra Vinícius no era tolerable.

A més, el silenci posterior de la junta de Joan Laporta ha fet enfadar encara més el president blanc. Prefereix, per tant, Florentino quedar-se a casa, mentre envia, això sí, una delegació del club blanc a través de la figura d’Eduardo Fernández de Blas, nou vicepresident.

Florentino no vol visitar la casa de lloguer que habita Laporta, l’autor de la frase del «madridisme sociològic» que ha dinamitat les relacions al fusionar-se amb les crítiques a Vinícius, tòtem de la lluita contra el racisme que exhibeix i pregona Florentino.

Socis en la intimitat

Madrid i Barça teixeixen, amb el pas dels anys, una curiosa relació, que es va enverinant. Almenys, en públic. Tot i que, en realitat, són Florentino i Laporta els que s’entenen millor del que sembla als despatxos, però no fora.

En la intimitat s’entenen, més del que sembla públicament quan mostren postures divergents. És la segona plantada que rep el president blaugrana del seu col·lega madridista en els set últims mesos. Laporta sí que va al lluent Bernabéu; Florentino, en canvi, no va trepitjar el vell i ja enderrocat Camp Nou. Ni tampoc serà dissabte a Montjuïc.

Joan Laporta a la llotja abans del partit de lliga de campions, entre el FC Barcelona i el Xakhtar Donetsk. /

Jordi Cotrina

Quan no és el cas Negreira és el tuit de Mikel Camps, un directiu amb un dit ràpid que va activar els seus missatges a Twitter ha obert una nova crisi entre Barça i Madrid. Crisi que resulta recurrent entre les dues institucions més poderoses de la Lliga espanyola, motors industrials i mediàtics embolicats en diverses causes comunes.

Aliats en la Superlliga europea

Per començar, són socis en el projecte de la Superlliga que havia de trencar les estructures del futbol europeu. Socis fidels perquè ho resisteixen tot, incloent-hi l’abandonament prematur dels gegants anglesos (Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham) i resisteixen junts, malgrat que la Juventus d’Agnelli, és l’únic aliat que els quedava.

Han anat caient, un a un, tots els equips que enarboraven aquesta via del canvi. A Madrid el lidera Florentino, i en el Barça, el segueix Laporta. No és l’únic nexe d’unió entre els dos dirigents. Ni de bon tros. El 30% de l’explotació comercial del nou Bernabéu s’ha encomanat a Legends i Sixth Street a canvi de rebre una aportació de 360 milions d’euros durant 20 anys.

Florentino Pérez firma l’acord del Madrid amb Sixth Street. /

@realmadrid

Aquest acord va ser firmat a l’estadi blanc el maig del 2022. ¿Qui explotarà el nou Camp Nou, la primera fase d’obres del qual s’ha d’acabar el novembre del 2024, tot i que sigui al 60% de l’aforament? Doncs sí. Sixth Street i Legends. Acord firmat el juny 2022, un mes després del subscrit per Florentino. No només això.

Sixth Street, el fons d’inversió nord-americà, es va convertir en la primera palanca activada per Laporta a l’abonar 207,5 milions d’euros pel 10% dels drets de televisió durant els pròxims 25 anys. Després (juliol 2022), va vendre el 15% restant a Sixth Street en el que era la segona palanca.

Joan Laporta /

FCB

Però tot es va torçar amb l’esclat del cas Negreira quan una informació de SER-Catalunya va revelar que el Barça va estar pagant a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) durant gairebé 18 anys incloent-hi els mandats de Gaspart, Reyna, Laporta, Rosell i Bartomeu, que han escenificat amb un sopar (sense cap imatge gràfica) la «cohesió» del barcelonisme.

Disculpes de Rafa Yuste

Al principi, el Madrid va guardar silenci. Però després, i davant la pressió de la seva afició, Florentino va prendre la decisió de personar-se com a acusació particular, a més de visualitzar el seu distanciament de Laporta amb la seva negativa d’anar a la llotja del Camp Nou. Negativa que ha repetit ara, malgrat que en principi tenia previst acudir a Montjuïc.

«Si m’està sentint Vinícius Jr: allò de Mikel Camps és un tuit desafortunat i no es tornarà a repetir»

Rafa Yuste

Vicepresident esportiu Barça

Però Camps va escriure aquell missatge («no és racisme, es mereix un clatellot per pallasso i ‘vacil·lon’, què representen aquestes bicicletes innecessàries i sense sentit enmig del camp»), que va esborrar gairebé de manera immediata al comprovar la magnitud que estava adquirint. «Si l’ha esborrat ens quedem amb això. Tot el que generi tensió no m’agrada. Ni que es condicionin els àrbitres ni aquest tuit. No seré jo qui generi tensió», ha afirmat Xavi.

Però ja era tard, per molt que Rafa Yuste, el vicepresident esportiu blaugrana, en matisés el contingut en una entrevista concedida a Movistar +. «Si em sent Vínicius, allò del tuit no es tornarà a repetir per part del meu company Mikel Camps ni de cap altre directiu. Tot i que sigui una relliscada, no s’ha de fer», ha argumentat el dirigent qualificant de «desafortunat» el tuit del seu col·lega de junta.

Notícies relacionades

Camps va encendre la metxa del divorci. Un divorci entre Barça i Madrid, que es fa encara més visible perquè aquesta postura comuna que mantenien contra Javier Tebas, president de LaLiga, s’ha esquerdat en les últimes setmanes. El club blanc continua enfrontat a Tebas; el blaugrana, per ajustar-se al ‘fair play’ salarial, s’hi ha acostat.

Tot i que Florentino, per una raó o una altra, no té ganes de tornar a veure Laporta, per molt bé que es portin en privat. Els negocis són una cosa; les aparences, una altra.