Eleccions a l’RFEF
El Govern veu amb bons ulls que una dona succeeixi Rubiales
Els tres noms que s’inclouen en les quinieles són els d’Irene Lozano, l’expresidenta del CSD; Ana Muñoz, exvicepresidenta de la Federació, i Elvira Andrés, directora del Gabinet de Presidència de l’RFEF
Diumenge vinent es compleixen dos mesos de la recepció de Pedro Sánchez a les campiones del món de futbol a la Moncloa, una trobada en la qual també van ser presents el fins aleshores president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, i el màxim dirigent del Consell Superior d’Esports, Víctor Francos.
Després d’aquella recepció, el president del Govern en funcions va deixar molt clar el full de ruta respecte a Luis Rubiales i l’escàndol pel seu petó no consentit a Jenni Hermoso durant l’entrega de medalles com a campiones del món a Sydney: «Les disculpes de Rubiales no són suficients ni adequades. Ha de fer més passos». Sánchez prenia distància així d’un Rubiales amb qui, fins a l’escàndol, mantenia un tracte correcte.
El Govern entra en escena
El pas que demanava Sánchez el va fer Rubiales 19 dies després al dimitir com a president de l’RFEF la nit del diumenge 10 de setembre. No obstant, el de Motril abans d’això va cessar tots els seus vicepresidents menys un, l’extremeny Pedro Rocha, a qui va cedir la butaca presidencial. Avui Rocha es manté com a president de la Gestora, fins que es convoquin les eleccions de la Federació, que el Govern vol que se celebrin al més aviat possible dins del primer semestre del 2024, any olímpic.
Des que el 20 de setembre, moment en què Víctor Francos, president del CSD, es va comprometre amb les jugadores en la reunió que van mantenir fins a altes hores de la matinada a Oliva, el Govern ha intermediat perquè s’anessin produint els «canvis» que les futbolistes demandaven. A la sortida de Rubiales l’han seguit les del seleccionador femení, Jorge Vilda; el secretari general de l’RFEF, Andreu Camps; el director del Departament d’Integritat, Miguel García Caba; el director de Comunicació, Pablo García Cuervo…
I, mentre el CSD continua treballant per complir tot el que es va prometre a les jugadores, es va formant paral·lelament l’escenari d’unes eleccions en les quals hi ha molt en joc. Mentre es qüestiona si Pedro Rocha presentarà finalment la seva candidatura, una cosa que no ha deixat clara l’extremeny, es manté la incertesa entre els presidents de les federacions territorials, on a més de l’extremeny s’estudien dos noms com a ‘candidatables’: Salvador Gomar, de la valenciana, i Paco Díez, de la madrilenya. Tot i que cap dels tres ha mogut peça encara i no s’espera que ho facin abans que es faci pública la data de les eleccions a la presidència de l’RFEF.
García Silvero, Mateu Lahoz, Casillas...
Una partida d’escacs amb molts interessos en el panorama futbolístic en què apareixen diversos ‘lobbies’ de poder com el dels presidents territorials, el col·lectiu arbitral, Javier Tebas i una patronal que ha viscut en guerra amb Rubiales, clubs com el Reial Madrid o un Barcelona esquitxat pel cas Negreira i la seva relació amb el Comitè Arbitral de la Federació...
Entre els noms que han començat a incloure’s en les quinieles futbolístiques destaquen els d’Emilio García Silvero, responsable d’Integritat a la FIFA (Legal & Compliance) i fins ara aliè a les eleccions a l’RFEF, i el de l’exàrbitre Antonio Mateu Lahoz, que podria encapçalar una candidatura de consens.
També s’han apuntat els noms de l’exfutbolista Iker Casillas, que ja va participar en l’anterior elecció i es va acabar retirant, l’executiu Mateu Alemany, al qual es vincula amb l’Atlètic de Madrid en els últims dies, i l’exjugador Fernando Sanz. Cap ha fet un pas endavant per anunciar la seva candidatura.
Alhora, el Govern, que advoca per impulsar «una veritable reestructuració del futbol espanyol», no veu amb mals ulls que també es presenti alguna candidatura a la presidència de l’RFEF liderada per una dona, malgrat que des que l’Executiu s’insisteix que no intervindran en el procés d’elecció.
Irene Lozano, coneixedora de l’entorn futbolístic
Hi ha noms coneguts de dones que ja han ocupat càrrecs directius en l’àmbit de l’esport amb el Govern de Pedro Sánchez. Però el que sona amb més força en els grupets futbolístics és el d’Irene Lozano, la que va ser presidenta del Consell Superior d’Esports entre el 30 de gener del 2020 i el 31 de març del 2021.
Lozano té una experiència àmpliament contrastada en l’esport i més en el futbol, àmbit en el qual va promoure amb èxit els Pactes de Viana, acords que van firmar Luis Rubiales, com a president de l’RFEF, i Javier Tebas, com a president de LaLiga, després de vuit hores de reunió a la seu del Ministeri d’Afers Estrangers. Lozano va aconseguir l’acord i la foto amb tots dos després d’una àrdua negociació que va portar uns mesos de pau en el futbol i va rescatar l’esport olímpic i paralímpic.
A més, recentment Lozano va revelar als micròfons de la cadena SER que al seu dia es va enfrontar a Rubiales i el va expulsar del seu despatx després que el de Motril desqualifiqués un dels seus assistents. La que va ser presidenta del CSD, que actualment és directora de la Casa Àrab, coneix perfectament l’entorn futbolístic al qual s’enfrontaria. De fet, el seu nom també apareix en les quinieles com a possible comissària del Mundial 2030, que se celebrarà a Espanya, Portugal i el Marroc.
Els perfils d’Ana Muñoz i Elvira Andrés
Notícies relacionadesUn altre dels noms que apareix en aquesta llista oficiosa és el d’Ana Muñoz, la que va ser directora de l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (anteriorment coneguda com a Agència Antidopatge), directora general del CSD durant l’etapa de Miguel Cardenal i vicepresidenta de l’RFEF i responsable del Departament d’Integritat durant el mandat de Luis Rubiales, fins que va dimitir després d’un any i mig per la seva oposició a les maneres en què es gestionava la Federació. El tercer nom és el d’Elvira Andrés, advocada i experta en dret esportiu, i actual directora del Gabinet de Presidència de l’RFEF.
Perquè alguna candidatura tiri endavant ha d’aconseguir el consens dels presidents territorials, que tenen molt pes en una assemblea amb 140 vots. Des del Govern es treballa per aconseguir aquesta «renovació profunda» que Francos ha advertit que necessita la institució i la seva estructura. Just el que li van demanar les futbolistes de la selecció femenina a Oliva, perquè entre els 140 assembleistes que votaran el substitut de Rubiales només apareixen sis dones.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- La tribuna Qui té les dades té un tresor
- Emprenedoria El fons dels fundadors de Factorial s’estrena amb 9 ‘start-ups’ tecnològiques
- Química Archroma invertirà 20 milions en tres anys en la seva planta del Prat
- AFTERWORK D’EL PERIÓDICO Relat: "La Fira és una espai de grans consensos i lleialtat institucional"
- Ocupació Els models europeus de les baixes flexibles