tribunals

El jutge avisa Laporta que també va pagar a Negreira, però que no el pot investigar

El jutge avisa Laporta que també va pagar a Negreira, però que no el pot investigar

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Clatellada judicial a Joan Laporta per part del jutge Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Negreira, sobre els milionaris pagaments del FC Barcelona a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres José María Enríquez Negreira durant 18 anys. El magistrat no només ha tornat a rebutjar la personació del Barça com a acusació particular, sinó que en la interlocutòria recrimina a Laporta que pretengui acusar els expresidents del club Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu quan ell, en el seu primer mandat, va fer el mateix. És a dir, l’entitat blaugrana va desemborsar diners a l’exdirigent arbitral. No obstant, precisa, l’actual dirigent del club català s’està salvant de ser imputat i, per tant, d’estar investigat per la prescripció de delicte.

La resolució, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que l’escrit en el qual el Barça sol·licita exercir l’acusació podria considerar-se valgut des del punt de vista formal, però «atenta greument contra l’esperit ètic de la resta de normes aplicables a l’admissió de la personació de parts acusadores». Incideix que, per ara, no s’ha atribuït a Laporta «la comissió de cap delicte, no per raons relatives a l’antijuridicitat dels actes que va cometre» en la seva primera fase com a president del FC Barcelona sinó «per l’aplicació de les regles de la prescripció delictiva».

Actes idèntics als dels seus successors

¿Per què? En l’època de Laporta «també es van efectuar pagaments a la família d’Enríquez Negreira», a través de les societats que aquests suposadament utilitzaven com a interposades. Per tant, agrega, «la conducta de Laporta referent a això és idèntica a la dels presidents posteriors». El jutge concreta que l’actual president del FC Barcelona és el que designa, «bé directament bé a través d’altres persones de menys rang, els que componen l’equip jurídic que representa el FC Barcelona» en la causa judicial. «Per tant», remarca, «resulta contrari a tota ètica que qui va cometre uns actes idèntics als dels posteriors presidents pretengui personar-se en la causa exercint l’acusació particular sota l’instrument jurídic del FC Barcelona, com si fos una entitat abstracta amb un ‘jo’ propi aliè al dels directius del club».

Notícies relacionades

És a dir, «no és admissible èticament» que Laporta acusi els presidents Rosell i Bartomeu pel delicte d’administració deslleial, quan «hi ha indicis més que sobrats que Laporta» va cometre els mateixos fets que els presidents posteriors, al·lega el jutge. Aquests fets, insisteix, consisteixen a haver pagat el FC Barcelona inflades quantitats de diners a Enríquez Negreira «per tractar-se d’un dels vicepresidents del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la Reial Federació Espanyola de Futbol.

Respecte al procés en el seu conjunt, el jutge considera que «hi ha un concurs medial entre el delicte d’administració deslleial i aquell delicte per al qual s’extreuen els diners del club, que seria el de corrupció esportiva o el de suborn. I relata que aquest concurs es comenti perquè «s’extreuen diners de les arques del club com a mitjà per cometre un altre delicte» (corrupció esportiva o suborn).