ACTUALITAT BLAUGRANA

Cas Negreira: com alguns mitjans de Madrid s’abonen a la teoria de la dissolució del Barça

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si es demostrés que el FC Barcelona va cometre el delicte de suborn, com indica la interlocutòria del cas Negreira, Joaquín Aguirre, el club es podria enfrontar a la dissolució de l’entitat. «Compte amb la responsabilitat penal de les persones jurídiques perquè ja s’ha dissolt alguna empresa», va avisar el catedràtic de Dret Penal Emilio Cortés a la cadena Cope. És una tesi propagada amb certa profusió aquest divendres per diversos mitjans de Madrid, l’endemà que es donés a conèixer la interlocutòria del cas.

«La dissolució és una de les penes que comporta, per això jo sempre he dit que tenen pena de mort. Per imputar el Barcelona abans-d’ahir hi havia prou elements, però el gran que és el suborn fa que aquesta imputació es faci d’una manera més ambiciosa», va afirmar Cortés, crític amb la interlocutòria del jutge Aguirre. «Al jutge d’instrucció se li ha ficat al cap que aquí hi havia alguna cosa i està fent el procediment al revés. No ha arribat a res a través dels indicis, sinó que pensant que hi havia alguna cosa està buscant els indicis».

El diari El Mundo s’endinsa en la teoria de la dissolució i també en la possibilitat que la investigació s’ampliï al primer mandat de Joan Laporta. Fins ara el màxim dirigent barcelonista ha quedat al marge, a diferència dels seus predecessors Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. «La investigació per suborn al Barça s’estén a Laporta», titula en portada. «Si es confirma el suborn, que no ha prescrit, el president culer s’enfrontaria a pena de presó», afegeix en el subtítol.

Negre horitzó

Però el relat principal de la informació gira al voltant de la idea de la dissolució de l’entitat barcelonista. «Dissolució, clausura i suspensió d’activitat: el negre horitzó del Barça si es confirma el suborn», titula la informació.

«Si es confirma una condemna pel delicte de suborn el Barça, com a persona jurídica, hauria de ser castigat amb una multa, entre «el triple i el quíntuple del benefici obtingut», que s’hauria de calcular pels beneficis aconseguits en els títols assolits en aquells 18 anys en les competicions presumptament adulterades, que serien les d’àmbit nacional. A més, es podria reclamar la clausura de locals, la suspensió de l’activitat, la inhabilitació per competir i fins i tot la dissolució. A escala esportiva, la UEFA espera saber com finalitza la investigació judicial per suspendre la participació del club blaugrana en competicions esportives», diu la informació.

¿Sis anys de presó?

Notícies relacionades

L’ABC dispara també en la mateixa direcció. «De multa a dissolució: els càstigs penals i esportius que amenacen el Barça per suborn», posa en portada. «La decisió del jutge Joaquín Aguirre d’atribuir un delicte de suborn al Barcelona inaugura un nou escenari sobre les possibles conseqüències que el cas Negreira pugui tenir sobre el club blaugrana, sobretot en l’àmbit penal». Per descomptat, es refereix al càstig gros de la dissolució.

A La Sexta prefereixen fixar-se en què li pot passar a Laporta. «Joan Laporta, actual president del FC Barcelona, és molt a prop de ser imputat en el ‘cas Negreira’. Precisament aquest dijous el club blaugrana ha sigut imputat per suborn pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre. ¿A què es podria enfrontar si s’acaba confirmant aquesta imputació? Ho ha revelat Alfonso Pérez Medina, periodista de ‘La Sexta’. En la modalitat més greu del suborn serien sis anys de presó. I s’afegirien a la resta de delictes: administració deslleial i falsedat documental», explica la cadena la veu més distingida de la qual és la d’Antonio García-Ferreras, confident habitual de Florentino Pérez, president del Madrid.