RACISME EN L’ESPORT

Indignació per les imatges d’una nena negra a qui se li denega una medalla de gimnàstica

Simone Biles condemna l’incident i la Federació d’Irlanda demana finalment disculpes pel que va passar durant la cerimònia de lliurament de premis d’una competició de categories inferiors

Indignació per les imatges d’una nena negra a qui se li denega una medalla de gimnàstica
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació de Gimnàstica d’Irlanda «es va disculpar pel tracte suposadament racista a una jove gimnasta negra que va ser ignorada per un funcionari que entregava medalles a una fila de nenes.

Les imatges divulgades de forma viral a les xarxes socials la setmana passada d’una cita a Dublín el 2022 van mostrar un funcionari que semblava menysprear la nena, l’única gimnasta negra en l’alineació, que semblava desconcertada.

«Ens agradaria demanar disculpes sense reserves a la gimnasta i a la seva família pel malestar causat per l’incident», va dir Gymnastics Ireland (GI) en un comunicat publicat al seu lloc web dilluns.

«El que va passar aquell dia no hauria d’haver passat i ho sentim profundament», diu el comunicat.

«Ens agradaria deixar absolutament clar que la Federació de Gimnàstica condemna qualsevol forma de racisme», va afegir.

El vídeo publicat divendres aviat es va tornar viral i va provocar una condemna generalitzada pel tracte donat a la nena, fins i tot per part de la gimnasta estrella nord-americana Simone Biles, que va dir que li va enviar a la nena un missatge de vídeo privat de suport.

«[Em] va trencar el cor al veure-ho... No hi ha lloc per al racisme en cap esport», va dir Biles, set vegades medallista olímpica, dissabte a X, la plataforma abans coneguda com a Twitter.

«Més que dolorós»

El company de l’equip nord-americà de Biles, Jordan Chiles, va descriure l’incident com «més que dolorós en molts nivells».

En una declaració anterior, GI va defensar el funcionari, que, segons va dir, havia comès un «error honest», però va reconèixer que va rebre una denúnciaçç dels pares de la nena al·legant comportament racista el març del 2022.

Notícies relacionades

GI va dir que una mediació independent havia portat a una «resolució acordada per les dues parts l’agost del 2023», que el funcionari havia escrit una disculpa i que la nena havia rebut la seva medalla després de la cerimònia.

No obstant, el diari ‘Irish Independent’ va citar diumenge de forma anònima la mare de la nena dient que GI no s’havia disculpat públicament i que portaria l’assumpte a la Fundació d’Ètica de la Gimnàstica a Suïssa.