Gesta

L’etíop Tigist Assefa fa miques el rècord mundial de marató a Berlín

L’atleta, amb un temps de 2:11:53, es va recolzar en la moderna tecnologia de les seves vambes

En categoria masculina, Kipchoge va guanyar a Berlín per cinquena vegada, tot i que lluny del rècord

Tobias Schwarz / Afp

1
Europa Press

L’atleta etíop Tigist Assefa ha batut aquest diumenge a Berlín el rècord mundial de marató amb un temps de 2 hores 11 minuts i 53 segons, molt per sota de l’anterior millor marca, establerta per la kenyana Brigid Kosgei, que va córrer la marató de Chicago en 2h 14m 04s el 2019.

Avalada per la moderna tecnologia de les seves vambes, les Adizero Adios Pro Evo 1, Assefa va protagonitzar un recorregut de rècord des del principi, en condicions perfectes, i es va distanciar aviat en una carrera propícia per aconseguir el temps.

Amb una temperatura inicial de 14 graus, el cel ennuvolat i després assolellat, la favorita es va mostrar relaxada en tot moment en el recorregut pla de la capital alemanya, i fins i tot va poder esprintar al final. El podi el van completar la kenyana Sheila Chepkirui, a gairebé sis minuts (2:17:49) i la tanzana Magdalena Shauri (2:18:41).

El 2022, Assefa va guanyar la marató de Berlín amb un temps 2:15:37, posicionant-se en l’elit mundial dels 42,195 quilòmetres. L’últim rècord mundial femení a Berlín el va establir la japonesa Naoko Takahashi el 2001, fa 22 anys, quan va ser la primera atleta a baixar de les 2:20 hores parant el crono en 2:19:46.

Quant a la categoria masculina, el kenyà Eliud Kipchoge va aconseguir la victòria, sent el primer d’aconseguir-ho per cinquena vegada, però se li va escapar un altre rècord mundial per un ampli marge. El corredor, de 38 anys, va guanyar amb 2h 02m 42s per davant el seu compatriota Vincent Kipkemoi (2:03:13) i l’etíop Tadese Takele (2:03:24).