Borja Iglesias, la veu entre el silenci dels futbolistes espanyols
4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Fa temps que Borja Iglesias sobresurt dels contorns que tradicionalment encotillen els futbolistes. És tan capaç de presentar-se en públic amb un bolso i unes ungles pintades com d’emprendre una campanya particular contra les agressions homòfobes. El discurs valent li ve de sèrie i aquest divendres es va guanyar una infinitat d’aplaudiments per la seva reacció al discurs negacionista de Luis Rubiales. De fet, es va convertir en una veu eixordadora entre el silenci del gremi. 

El davanter del Betis va trigar poc a anunciar la taxativa decisió d’apartar-se de la selecció espanyola, una mica de la mateixa manera que el grup de ‘les 15’ que es va esborrar abans del Mundial d’Austràlia i que aquest divendres es va convertir en una sublevació total, amb més de 80 futbolistes baixant de les convocatòries de Jorge Vilda. Iglesias, però, es va quedar totalment sol.

 «Portar la samarreta de la selecció espanyola és una de les coses més grans que m’han passat en la meva carrera. No sé si en algun moment tornaré a ser una opció, però he pres la decisió de no tornar a la selecció fins que les coses canviïn i aquest tipus d’actes no quedin impunes», ha anunciat Borja Iglesias a les seves xarxes socials.

«Estic trist i decebut. Com a futbolista i com a persona no em sento representat pel que ha passat a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas. Em sembla lamentable que continuïn pressionant i posant el focus sobre una companya. Per un futbol més just, humà i decent», va concloure Iglesias, que suma dues internacionalitats en la seva carrera esportiva.

Aplaudiments de De la Fuente

Luis de la Fuente, que va aplaudir Rubiales des de la primera fila, amb prou feines ha comptat amb el davanter. Va jugar durant 27 minuts en la derrota davant Suïssa per 1-2, de la Lliga de les Nacions, el 24 de setembre del 2022. I va jugar uns altres 24 minuts en la derrota davant Escòcia per 2-0 en la classificació per a la pròxima Eurocopa.

A l’apartar-se de la selecció es va erigir en un genet solitari entre els futbolistes espanyols, tot i que les seves paraules contra Rubiales van trobar suport en un company d’equip, Héctor Bellerín, exjugador del Barça. Fa dos dies també un futbolista del Betis, Isco Alarcón, va alçar la veu abans que ningú. «Si no va ser consentit, jo crec que és un abús de poder». I el va seguir un altre, Aitor Ruibal. El vestuari del Betis, convertit en referent de consciència social, pel que sembla.

L’escrit de Bellerín anava carregat de dinamita també. «És d’autèntica vergonya el que està passant. Representar el nostre país amb aquesta vulgaritat, tergiversar declaracions de la víctima i a sobre tenir el coratge de culpabilitzar-la a ella passant a victimitzar-se per haver comès un abús, són fets dels que ningú pot quedar impune. El futbol és una eina social per avançar i progressar, el masclisme no hauria de tenir lloc dins d’aquest sistema».

No va tenir contemplacions contra el president de la Federació: «El narcisista mai creu haver comès un error, és capaç de mentir, manipular la veritat i convertir la víctima en culpable per tal de mantenir el seu poder sobre els altres».

Suport de Luis Enrique

Fora del vestuari bètic es va fer pràcticament el silenci. Va deixar anar la seva arpa Iker Casillas, exporter i exrival de Rubiales en les eleccions de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). «Vergonya aliena», va teclejar al seu mòbil tot just sentir el mandatari de Motril. «Hauríem d’estar aquests 5 dies parlant de les nostres noies! De l’alegria que ens van donar a tots! De presumir d’un títol que no teníem en el futbol femení, però...». I de porter a porter, David De Gea, sense equip després de la seva sortida del Manchester United, es va mostrar tan concís com feridor. «Em sagnen les orelles», va escriure.

Notícies relacionades

¿I del Barça? ¿Algú en va dir alguna cosa? Doncs Sergi Roberto, nou primer capità, va sortir a la palestra de forma lacònica. «¡Estem amb vosaltres!», va escriure a Twitter difonent un missatge d’Alexia Putellas en què inaugurava el crit de foc contra Rubiales que es va escenificar aquest divendres.

El dirigent espanyol va poder trobar consol amb les paraules de Luis Enrique, exseleccionador d’Espanya i avui al PSG. «Si he de parlar des de la meva experiència, la seva tasca a la RFEF ha sigut excel·lent. Sobre els fets recents, ell ha reconegut els seus errors i no crec que hagi de donar opinió al respecte». I punt. Es diria que va perdre alguns punts entre els seus admiradors.