Mundial femení

Mariona Caldentey es reivindica davant el món

La futbolista mallorquina és decisiva amb un gol de penal i liderant l’atac d’Espanya en el seu triomf contra els Països Baixos

2

Mariona Caldentey va exercir de líder a Austràlia. Amb la veterana Jennifer Hermoso i la jove Salma Paralluelo va capitanejar una selecció espanyola que continua fent història en el Mundial femení. El combinat que dirigeix Jorge Vilda va vèncer els Països Baixos en la pròrroga (2-1) i dimarts vinent jugarà les semifinals.

Descartada en quarts de final, sense minuts en la golejada contra Suïssa (5-1), Mariona va ser la sorpresa de l’onze titular contra els Països Baixos. Vilda va renunciar a la velocitat de Paralluelo pel regat en curt, el control de pilota i la visió de joc de la futbolista de Felanitx. I la jugadora del Barça no va decebre.

A l’ull de l’huracà després de posar-se a disposició del seleccionador després de diversos mesos apartada al formar part de ‘les 15’ que van decidir no anar a l’equip nacional per les seves diferències amb Vilda, les actuacions de Mariona Caldentey van deixar dubtes sobre la seva presència final en la convocatòria mundialista en la fase de grups. No va destacar en excés malgrat disposar de minuts en les dues primeres jornades i ser una de les assenyalades en la derrota per golejada contra el Japó (4-0).

També va ajudar en defensa

La felanitxera va demanar la pilota, va oxigenar les seves companyes i va participar en gairebé tots els atacs d’Espanya

Suplent i sense saltar a la gespa contra Suïssa, es va redimir divendres de matinada (horari espanyol) contra els Països Baixos. Contra un rival de nivell –les neeerlandesas eren les vigents subcampiones del món–, la de Felanitx va oferir tot el seu repertori. Va demanar la pilota, va buscar combinar en atac –principalment amb Jennifer Hermoso– i va oxigenar les seves companyes del mig del camp aguantant l’esfèrica quan era necessari. A més, va atacar en defensa ajudant a tapar la banda esquerra de la selecció espanyola.

La seva incidència en el matx va ser de gran importància. Vuit regats, tots els que va intentar, i un encert important en les centrades llargs –cinc de sis intents–, a més de guanyar 14 dels 19 duels disputats amb les jugadores neerlandeses i de participar directament en quatre de les accions més clares d’Espanya en atac.

Però més enllà de les estadístiques, gairebé perfectes quant a influència en el joc, va fer bons els galons i es va encarregar de transformar el penal amb què la francesa Stéphanie Frappart va castigar l’onze dels Països Baixos.

Després de l’empat de les neerlandeses (en el minut 91, amb 12 de descompte) i la consegüent pròrroga, Mariona Caldentey va continuar al camp fins que Vilda va decidir canviar-la en el minut 100. La va substituir Alexia Putellas, la doble guanyadora de la Pilota d’Or femenina.